BOEK

John Williams: de man die de perfecte roman schreef

John Williams: de man die de perfecte roman schreef

Charles J. Shields

De biografie van dé literaire sensatie John Williams, auteur van Stoner

ISBN: 9789048826469 | Paperback, 352 blz | € 24.99 | Mei 2017


In 2013 zette de herontdekte klassieker Stoner de uitgeefwereld op z'n kop. Nog nooit eerder was er sprake van zo'n onwaarschijnlijk geval van artistieke rechtvaardigheid: alleen al in Nederland gingen er in drie jaar tijd ruim 250.000 exemplaren over de toonbank. Wereldwijd zijn dat er meer dan een miljoen. Zowel pers als boekhandel waren unaniem lovend, en internationale sterren spraken hun bewondering uit over 'de perfecte roman'. Later verschenen ook zijn anti-western Butcher's Crossing, zijn historische brievenroman Augustus en zijn debuut Niets dan de nacht, waarvan in Nederland gezamenlijk ruim 500.000 exemplaren werden verkocht.
John Edward Williams maakte het allemaal niet meer mee: hij overleed in 1994 op 71-jarige leeftijd aan longproblemen. Maar wie was deze man, die zijn schrijfstijl met elk boek opnieuw leek uit te vinden, eigenlijk echt? En waarom is hij bij leven nooit doorgebroken? In 1973 ontving hij voor Augustus de National Book Award, de belangrijkste Amerikaanse boekenprijs, maar moest die, voor de eerste en laatste keer in de geschiedenis van de prijs, delen met een andere auteur. In deze geautoriseerde biografie leren we een man kennen die pas twintig jaar na zijn dood de eer ontving die hem altijd al toekwam.

Stoner is zeldzamer dan een grote roman – het is een perfécte roman, zo goed verteld en prachtig geschreven en zo diep bewogen, dat het je de adem beneemt’ 

Morris Dickstein, The New York Times

John Williams: de man die de perfecte roman schreef is meer dan een biografie. Charles J. Shields ontkwam niet aan de vraag hoe het oeuvre van Williams zo lang zo collectief genegeerd kon worden door de Amerikaanse kritiek. De tijdsgeest is, zoals Shields overtuigend aantoont, een deel van het antwoord. Maar Stoner is ook de antipode van de Amerikaanse droom. Je best doen en slagen in het leven, met je gezin als haven in een harteloze wereld – het telt allemaal niet in de wereld van William Stoner. John Williams: de man die de perfecte roman schreef gaat ook over een Amerikaans schrijversleven in de tweede helft van de twintigste eeuw. Een schitterende biografie. 

Biografieportaal