BOEK

I love you, Rietveld

I love you, Rietveld

Jessica van Geel

De geheime liefde tussen Gerrit Rietveld en Truus Schröder

ISBN: 9789048837038 | Paperback, 464 blz | € 24.99 |


Het verhaal over de (geheime) liefde tussen de vermaarde ontwerper en architect Gerrit Rietveld en Truus Schröder. Veertig jaar lang hadden zij een relatie. Zij stimuleerde zijn talent en was zijn artistieke geweten, en samen bouwden ze ondere andere het wereldberoemde Rietveld Schröderhuis in Utrecht.
Een schitterende geschiedenis gebaseerd op uitgebreide research, interviews en persoonlijke documenten van de familie. Over liefde, familiebanden, de wording van een groot talent en, met het ontstaan van De Stijl en Dada, ook een treffend tijdsbeeld van een opwindende periode aan het begin van de vorige eeuw.

I Love You, Rietveld is een degelijk, vlot geschreven boek, dat de hele affaire keurig in de bredere, cultuurhistorische context plaatst. Zo verhaalt Van Geel smakelijk over de heerlijk absurdistische Dada-avond met Theo van Doesburg, zijn vrouw Nelly en de Duitse kunstenaar en klankdichter Kurt Schwitters, waarvan Truus bij wijze van afscheid van haar oude huis aan de Biltstraat de gastvrouw was.***1/2

De Telegraaf

Alleen al omdat we zo weinig weten van Truus Schröder is Jessica van Geels boek over deze wat uit de geschiedenis weggedrukte vrouw een goed idee. (...) Dit verhaal wekt het vermoeden van een belangrijk boek.

Het Parool

Van Geel houdt de romantische clichés buiten de deur. Het verhaal krijgt met ruim vierhonderd pagina’s de ruimte, maar is net als het werk van Schröder en Rietveld ontdaan van overbodige versieringen.

Trouw