BOEK

Honden huilen niet

Honden huilen niet

Anne Moraal

Een roman over verdriet en de pogingen daaraan te ontsnappen

ISBN: 9789048846252 | Paperback, 240 blz | € 21.99


Jin-kyoung groeit op in Noord-Korea als kind van een beroemd wetenschapper. Na zijn dood stort Jins wereld in en wil ze maar één ding: ontsnappen aan haar verdriet. Dan wordt ze uitverkoren om te gaan werken in het enige Noord-Koreaanse restaurant in Europa en verruilt ze Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea en centrum van haar wereld, voor Pyongyang, een restaurant in een voormalig buurthuis in Amsterdam Osdorp. Haar reisgenoten blijken allemaal hun eigen redenen te hebben om hun vaderland achter zich te laten - een plek waar sommigen nooit meer zullen terugkeren.

Moraal heeft zich door haar verbeelding laten leiden. (...) Subtiliteit is de grootste kwaliteit van het boek.****

NRC Handelsblad

Honden huilen niet is een grootse roman over rouw en de kracht van dromen. En wat kan die Moraal schrijven.

JAN Magazine

De Nederlandse Anne Moraal die zich verplaatst in een Noord-Koreaanse die Nederland bekritiseert, op het omgekeerde zou waarschijnlijk de doodstraf staan. Gezegend wij Nederlanders die Honden huilen niet mogen & kunnen lezen. En wat kan die Moraal schrijven!

Anton de Goede

Anne Moraal verwerkt persoonlijke thema’s als rouw, het geloof in fantasie en de kracht van dromen. Je wordt constant heen en weer geslingerd, tussen Noord-Korea, tussen Amsterdam, tussen dromen en werkelijkheid - in die zin vond ik het echt een magisch boek.

Pieter van der Wielen

Prachtig geschreven. Geen woord te veel.

Dieuwertje Blok bij Max Nieuwsweekend

Een bijzonder boek.

Wat leest Janine

Anne Moraal is een ijzersterke schrijfster. Honden huilen niet begint sterk, en eindigt zowaar nog sterker. Alles daar tussenin is magie, pure magie. Wat een pareltje.

Tessa Heitmeijer

Honden huilen niet is een bijzonder goed debuut en Moraal toont zich een geboren verteller. De gelaagdheid in dit boek is buitengewoon. Met verrukkelijke beeldspraak geeft ze alle personages een eigen stem en verhaal waarmee ze je moeiteloos tot op het einde vasthoudt.*****

Hebban

Hoe is het om te leven in een dictatuur als Noord-Korea en hoe zouden Noord-Koreanen aankijken tegen onze westerse samenleving? Honden huilen niet is de prachtig beschreven cultuurschok van een Noord-Koreaanse in Amsterdam.

Punt

Toen ik de laatste bladzijdes van Honden huilen niet las, brandden de tranen in mijn ogen. Ik was geraakt, geraakt door Jin-Kyoung, geraakt door emoties die zo duidelijk van de pagina’s afspringen. 

De schrijfstijl van Anne Moraal is prachtig, het is moeilijk te geloven dat dit haar debuutroman is. De zinsopbouw is simpel maar er zit zo’n ritme in dit boek dat ik het moeilijk vond om hem neer te leggen. 

Honden huilen niet is voor mij misschien wel mijn favoriete boek van 2019, nu al. Ik vind zelden zo’n connectie met een boek waarbij de karakters nog dagen later zo rondspoken. Waarin elke zin en elk woord gewoon klopt.*****

Books & Macchiatos

Anne Moraal schreef met Honden huilen niet een boek dat intrigeert, gewone mensen een stem geeft en je laat nadenken over het leven. Ik genoot enorm van dit boek: verrassend, goed en fris geschreven. De roman is strak gecomponeerd, niets is te veel - het is ontdaan van alle opsmuk. De dromen van de hoofdpersoon, een jong Noord-Koreaans meisje, en de kracht van haar fantasie, maken dit boek sterk.

Lisette Noordzij van boekhandel Roodbeen (Nijkerk) in Boekblad

Een echte aanrader!

Bibliotheek Harelbeke

Honden huilen niet grijpt de lezer het ene moment naar de keel en maakt hem het andere aan het lachen. Boek van de maand juni!

Paagman

Ken je van die boeken waarin gewoon alles klopt? Honden huilen niet is er zo eentje. Een boek over Noord-Koreanen, maar vooral over menselijkheid, die zo diep gaat. Een nieuwe favoriet die zeker nog een tijdje zal blijven spoken.*****

Marcella op Goodreads

Podcast Lopen met Lebowski #17: Anne Moraal (Honden huilen niet)

Anne Moraal is debutant en eindredacteur van radioprogramma VPRO Nooit meer slapen. Ze gaat met redacteur Jasper Henderson in gesprek over haar roman Honden huilen niet, die zich afspeelt tegen het decor van Noord-Korea (en Amsterdam Osdorp). Het gesprek vindt plaats in het Amsterdamse Power of Art House, waar de uit Noord-Korea gevluchte propagandakunstenaar Song Byeok exposeert. Anne Moraal wil in haar roman voorbij de propaganda kijken, maar ook voorbij onze vooroordelen over Noord-Korea, en geeft ieder personage een eigen verhaal – in een land waar maar één verhaal verteld mag worden. Amusez-vous!

Presentatie: Jasper Henderson | Geluid en edit: Saskia Veen | Jingle: Angelo Boltini | Intro: Erik Jan Harmens | Artwork: Riesenkind 

De expositie 'Art of Resistance' met de kunst van Song Byeok is nog t/m 18 mei 2019 te zien bij het Power of Art House.