BOEK

Hallo Amerika

Hallo Amerika

J.G. Ballard

Na een klimaatramp in de nabije toekomst is de VS verlaten en totaal onherkenbaar

ISBN: 9789048844531 | Paperback, 256 blz | € 22.50


Als gevolg van de energiecrisis vielen aan het eind van de twintigste eeuw in een paar jaar tijd alle energiebronnen in Amerika weg, en verliet de bevolking het nog haast onbewoonbare land. Om de gegroeide bevolking in de rest van de wereld te voeden, werden er maatregelen getroffen die grote invloed hadden op het klimaat, met verschrikkelijke gevolgen voor Amerika, of het landschap van wat ooit Amerika was. Een kleine groep Europese verkenners reist een eeuw later af naar het bijna onherkenbare continent. De Beringstraat is ingedamd en een groot gedeelte van het land is woestijn geworden, bevolkt door geïsoleerde inboorlingen en de bizarre achterblijvers van een uiteengevallen cultuur. De expeditie begint in Manhattan en reist verder via Holiday Inns en verlaten pretparken, om in het hart van Las Vegas op een nieuwe kracht te stuiten.

Ballards bruisende vertelstem zindert nog steeds na. ***1/2

Humo

Gelukkig zijn er dan uitgevers als Lebowski, die een missie heeft gemaakt van het opnieuw onder de aandacht brengen van ten onrechte vergeten meesterwerken, ditmaal Ballards Hello America, een dystopische roman boordevol verwijzingen naar de machtige westerse cultuur die onze wereld heeft gevormd.

Tzum

De kracht van deze roman zit in de felle kritiek die wordt gespuid op het kapitalisme en de koopdrang van de Amerikanen. Met Hallo Amerika toont Ballard het aangezicht van het kapitalisme zonder make-up en tandpastaglimlach.***

Cutting Edge