BOEK

Explicador

Explicador

Sander Pleij

Hij had niets minder dan het geheim van het leven ontdekt. Dit was groots. Hij had een grootse ontdekking gedaan.

ISBN: 9789048842766 | Paperback, 352 blz | € 21.99 |


De jonge onderzoeker S heeft nog 24 uur voor de voltooiing van een baanbrekend manifest waarin hij het raadsel van het leven ontrafelt. Het manifest is het startschot voor de ontwikkeling van een zelfstandig denkende computer die dit keer niet wordt gevoed met algoritmen, statistieken, feiten en data, maar met de ideeën van kunstenaars, filosofen en schrijvers - de geesten die al eeuwenlang onvermoeibaar zoeken naar het antwoord op de vraag: wat ís de mens?
Gedurende deze Glorieuze Dag moet S echter ook zijn beroemde vader vertellen dat hij verliefd is op zijn halfzusje en dreigt een ontsteking in zijn rug hem het leven onmogelijk te maken.

Explicador is ontroerend, gedurfd, dapper en ambitieus. Het is een liefdesgeschiedenis, een verhaal over vaders en zonen, maar vooral een ideeënroman. Over ‘het geheim van hoe wij mensen denken’. En toe maar: over ‘de zin van het leven’. Het eindigt met een heus manifest. En het mooie is ook dat auteur Sander zich nooit opstelt als De Grote Schrijver die het ons allemaal eens even uit gaat leggen. 

VARAgids

Heel erg goed.

Jeroen Vullings | Nieuwsweekend

Sander Pleij tast in zijn debuutroman Explicador de grenzen van de menselijke identiteit en het menselijk kunnen af, en hij combineert daarbij computerwetenschap en artificiële intelligentie met een diepmenselijk verhaal over kwetsbaarheid, liefde en eenzaamheid. Pleij schrijft met net zo veel overtuiging over algoritmes als over de eerste keer dat S de borsten van een meisje aanraakte, een gênante ervaring die verteld wordt vanuit het standpunt
van S zelf en literaire toppen scheert. ****

Knack Focus

Ik heb ongelooflijk van het boek genoten. Sander Pleij heeft de moed om op momenten absurd, grandioos en opschepperig te zijn, en tegelijkertijd heeft hij een rijk en ongelooflijk uitdagend, gelaagd verhaal geschreven.

Rem Koolhaas

Explicador is een pakkende roman over de mogelijkheden en tekortkomingen van de techniek, over de toegevoegde waarde van de mens in een scheppend proces, en over de vraag hoe de mens zich kan verhouden tot de veranderende wereld. 

Bits of freedom