BOEK

De vondeling

De vondeling

Sarah Meuleman

Herinneringen zijn verhalen. Verhalen zijn fictie. Durf jij op je herinneringen te vertrouwen?

ISBN: 9789048833313 | Paperback, 304 blz | € 21.99


1968, de Isles of Scilly in de Atlantische Oceaan.
Op een afgelegen strand doet de achtjarige Robin een macabere vondst. In de branding ziet ze een pop. Ze rent erheen en ontdekt dat het geen speelgoed is, maar een dode baby in een doek. Als ze haar moeder haalt, is de baby spoorloos verdwenen. Niemand gelooft de jonge Robin met haar levendige fantasie.
Geteisterd door herinneringen aan de baby, reist Robin twintig jaar later terug naar het eiland om er voorgoedachter te komen wat ze écht heeft gezien.
De vondeling neemt de lezer mee van 1968 naar 2035 in een aangrijpende geschiedenis over de kracht van herinnering, de kracht van verhalen - en alles daartussenin.

Een heerlijk meeslepende en intelligente roman.

JAN Magazine

Meuleman bouwt de spanning mooi op, schrijft helder en weet de roman ook een subtiele diepgang mee te geven waarin vooral wordt gespeeld met hoe ‘waar’ herinneringen zijn. De personages werden mooi uitgediept. De vondeling is een van de literaire kleinoden van dit voorjaar.****

Het Nieuwsblad

Sarah Meuleman reist door de tijd en tussen continenten, frunnikt aan zinnen en smijt met woorden. In De vondeling giert de suspense.

Arjan Peters, de Volkskrant

Een zorgvuldig opgebouwde roman waarin meerdere verhaallijnen vervlochten zijn. Meuleman is een kei in het scheppen van sfeer.****

Knack Focus

Er valt (…) veel te ontdekken in dit boek: niet alleen het geheim van de Scillies, maar bijvoorbeeld ook hoe een besloten leefgemeenschap met elkaar omgaat.

Leestafel

De vondeling is meer dan een rechtlijnig, mysterieus relaas. De ruggengraat van de roman wordt gevormd door de artisanale handelingen die een taxidermist uitvoert tijdens zijn werk: villen, vlezen, vullen en vormen. Net zo ambachtelijk is Meulemans constructie. Meuleman beheerst het vak van de literaire thriller: ze roept vragen op, heeft een vlotte pen en een aangename stijl. De vondeling is een heerlijke pageturner die de lezer tijdens de queeste laat stilstaan bij de waarde van herinneringen en bij het allesbepalende perspectief in verhalen.

Tzum

Ik zat stil, heel stil. In huis was het ook stil. Geluid kon ik niet verdragen bij dit prachtige boek. Sarah Meuleman neemt je mee in het betoverende verhaal. Een juweeltje.

Blije Boekenwurm

Meuleman heeft een hele mooi schrijfstijl en weet je als lezer mee te nemen van de Isles of Scilly tot het New York van 2035. De vondeling is een prachtig verhaal over vertrouwen op je herinneringen, maar ook de kracht hebben om ze los te laten en ze als een verhaal te kunnen zien. 

Vrouwenthrillers.nl

Lopen met Lebowski #19: Sarah Meuleman over 'De vondeling'

Redacteur Jasper Henderson en auteur Sarah Meuleman spreken over Sarahs nieuwe roman De vondeling, die zich voor een groot deel afspeelt op the Isles of Scilly, een subtropische eilandengroep ten zuidwesten van Engeland. 
Ondertussen dwalen auteur en redacteur door Taxidermy Amsterdam, een winkel voor opgezette dieren. Tussen de leeuwen, beren en wolven doorlopen zij de vier stadia van de taxidermie, tevens de bouwstenen van Sarahs roman: villen, vlezen, vullen, vormen. Met die vier v’s prepareer je niet alleen dieren, maar zet je ook verhalen op, legt Sarah uit. Amusez-vous!

De vondeling verschijnt 5 juni 2019.

Presentatie: Jasper Henderson | Geluid en edit: Saskia Veen | Intro: Erik Jan Harmens | Jingle: Angelo Boltini | Artwork: Riesenkind | Met speciale dank aan Taxidermy Amsterdam