BOEK

De vogels

De vogels

Tarjei Vesaas

De vogels is een klein, diepmenselijk verhaal van grootse schoonheid, geschreven door een van de belangrijkste Scandinavische schrijvers van de twintigste eeuw.

ISBN: 9789048844821 | Paperback, 240 blz | € 19.99 |


De veertigjarige Mattis is een wat eigenaardige man die moeite heeft zich te verhouden tot de volwassen wereld. Hij woont samen met zijn zus Hege in een klein huis in de verlaten Noorse bossen waar zij probeert de eindjes aan elkaar te knopen met het breien van truien. Ze moedigt Mattis regelmatig aan om ook werk te zoeken, maar veelal zonder resultaat.
Als het Mattis op een dag lukt om veerman te worden op een boot aan het meer waaraan ze wonen, is de enige passagier die hij dagelijks vervoert een houthakker, Jørgen. Wanneer die verliefd wordt op Hege en bij Mattis en haar intrekt, lukt het Mattis maar moeilijk met al deze veranderingen om te gaan.

Vesaas' diepmenselijke portret van een man met een verstandelijke beperking is een toonbeeld van hoe krachtig literatuur kan zijn, hoe tijd geen invloed heeft op goede zinnen  en hoe universeel onze dagelijkse zoektocht naar eenvoudig geluk is.****

Knack Focus

Een literair pareltje.

Publishers Weekly

Van grote, beeldende kracht. 

Sunday Telegraph

Een meesterwerk.

Literary Review

Het karakter van Mattis, absurd en trots, maar ook lief, pathetisch en zelfs grappig, wordt met groots begrip neergezet.

Sunday Times

Het proza van Vesaas is spaarzaam en tegelijk bevat het een uitgesproken lyrische dimensie, vol nauwgezet aangewende symboliek. Terecht is dit boek uit het literaire maquis geplukt. ****

De Morgen

Wonderschoon. Diep onder de indruk.

Elly Biesters

Tarjei Vesaas heeft de beste Noorse roman ooit geschreven, De vogels. Het is absoluut geweldig, het proza is zo eenvoudig en zo subtiel, en het verhaal is zo aangrijpend dat het tot de grote klassiekers uit de vorige eeuw gerekend zou zijn als het in een van de wereldtalen was geschreven.

Karl Ove Knausgård

Sober vertelt Vesaas het tragi-komische verhaal van zijn hoofdpersoon, invoelend en overtuigend, zonder sentimenteel te worden. Met recht is De vogels opnieuw vertaald en uitgegeven. Een meesterwerk*****

Allesoverboekenenschrijvers.nl

Prachtig verhaal over de bijna 40-jarige Mattis die samen met zijn zus Hege in een huisje aan het meer woont. Hege is scherp. En Mattis is dat niet. Hij is bang voor onweer, wordt in het dorp De Slome genoemd en vindt nergens werk. Toch zijn de observaties die hij maakt zo prachtig. Eenvoudig van taal, maar desalniettemin weet het boek te raken. De vogels is ontroerend en puur. *****

Boekvinder.be

Wat er precies met Mattis aan de hand is wordt niet benoemd, maar wel het hele boek door getoond. (...) Dat je als lezer mag meeleven met Mattis is een groot voorrecht.

Tzum

Een klein, diepmenselijk verhaal van grootse schoonheid!

Broese Utrecht

Prachtig. Ideale remedie tegen al die meningen die hier dagelijks tegen de digitale plinten klotsen. Niemand weet wat in een ander omgaat.

Ronnie Terpstra

Mooi, klein, intiem en ontroerend.

Janine Waiboer

Ingehouden, subtiel en daardoor oh zo ontroerend verhaal over wanhoop en eenzaamheid. En nergens pathetisch of larmoyant. Minor classic. 

Jan Peter Prenger, inkoper Libris Blz.

Subliem vertaald uit het Noors door Marin Mars. Topklasse.

Standaard Boekhandel Lokeren

 

Ik zeg: iedereen lezen dit boek. Wat een juweel!

Monika Hild, Kennemer Boekhandel

Boek dat leest als een meditatie, prachtig!

Manuela Klerkx