BOEK

De verschrikkelijke jaren tachtig

De verschrikkelijke jaren tachtig

Tim Kamps

Geestig en ontroerend debuut over een bizarre jeugd in een commune

ISBN: 9789048844975 | Paperback, 208 blz | € 21.99 |


De jaren tachtig. De verteller woont in een woongroep, het restant van een communistische commune, samen met vier moeders, wat andere kinderen en goeroe Bert. De kinderen worden min of meer aan hun lot overgelaten terwijl de volwassenen veel met elkaar praten (het liefst naakt - 'Als je naakt bent, heb je geen schild,' zegt Bert), therapie doen, ruziemaken, en opnieuw met elkaar praten (weer naakt). Aan hun lerares op school hebben ze ook niets, want die gaat ook met Bert naar bed. De enige met wie de verteller enigszins kan opschieten, is Donnie.
Als de kinderbescherming dreigt in te grijpen en de volwassenen allemaal in paniek raken, vat de verteller het plan op om samen met Donnie weg te lopen. Naar België. Want daar is de mayo beter.

Zeer onder de indruk, kopen, niet meer wegleggen, lezen en genieten. Ben benieuwd naar de jaren negentig.

Leo Alkemade

Tim Kamps heeft oog voor bizarre relaties en situaties, voor de dommigheid, en serveert zijn verhaal uit met de snelheid van de cabaretier en het aplomb van een kind dat weliswaar alles ziet maar lang niet alles begrijpt.

Leesbeest

Cabaretier Tim Kamps over zijn verschrikkelijke jaren 80

Cabaretier en regisseur Tim Kamps had het niet makkelijk in de jaren 80. Samen met zijn tweelingbroer Wart had hij geen echt thuis, kreeg hij anorexia, hypochondrie, en een diepe angst voor winkelverkopers. Dat alles heeft hij nu beschreven in zijn debuutroman, waarover hij in deze podcast praat met Gijs Groenteman in onze archiefkast.