BOEK

De reiziger

De reiziger

Ulrich Alexander Boschwitz

Herontdekking uit 1938: ontroerend en verontrustend boek over een man op de vlucht

ISBN: 9789048846214 | Paperback, 240 blz | € 21.99 |


De reiziger is een aangrijpende roman over een joodse man, Otto Silbermann, die in 1938 weet te ontsnappen aan de nazipogroms, maar daardoor alles verliest: zijn bezittingen, zijn waardigheid en uiteindelijk ook zijn verstand. Hij vlucht van stad naar stad om aan zijn achtervolgers te ontsnappen - van Berlijn naar Hamburg, van Nürnberg naar Aken. Hij verblijft wekenlang in treinen, wetende dat hij in de val zit, maar blijft desondanks geloven in het goede in de mens. Zelfs wanneer hij, gek geworden van angst, opgesloten wordt in een inrichting, blijft hij aan dat idee vasthouden.

De kwalificatie ‘herontdekt meesterwerk’ is volledig op z’n plaats... een in nerveuze vaart geschreven roman die aan Fallada doen denken. Boschwitz evoceert een klimaat van wurgende angst, intimidatie en willekeur dat je bij de strot grijpt.

VPRO Boeken

De reiziger... is zeker niet het eerste boek uit de Tweede Wereldoorlog dat de hedendaagse lezer een spiegel voorhoudt, maar misschien wel mede door zijn bedrieglijk eenvoudige opzet pakt het hier uiterst doeltreffend uit.

Tzum

De kwalificatie ‘herontdekt meesterwerk’ is volledig op z’n plaats. Een in nerveuze vaart geschreven roman die aan Fallada doen denken. Boschwitz evoceert een klimaat van wurgende angst, intimidatie en willekeur dat je bij de strot grijpt.

VPRO Boeken

Wie De reiziger nu leest, ervaart weliswaar de veel tragere tijd, die ook in het taalgebruik herkenbaar is, maar de weergave van de pogroms tegen de Joden in die jaren is er niet minder indringend door. Boschwitz schetst voortdurend Silbermanns paniekerige overwegingen, twijfels en angsten. Ze zullen in weinig verschillen met die van de vluchtelingen van onze dagen, wat het boek zelfs actueel maakt. De reiziger is niet het eerste boek uit de Tweede Wereldoorlog dat de hedendaagse lezer een spiegel voorhoudt, maar misschien wel mede door zijn bedrieglijk eenvoudige opzet pakt het hier uiterst doeltreffend uit.

Tzum

De lezer ondergaat bijna dezelfde emoties als de hoofdpersoon. Een geweldige leeservaring. Dit boek laat je echt mee- voelen en leven.

Gerda Aukes, Boekhandel den Boer

Een ongemeen spannend en diep-tragisch boek.

Boekhandel Godert Walter

Te gek boek. Het gif druipt van de pagina’s. Eersteklas paranoia.

Ronnie Terpstra, Boekhandel Van de Velde

Dit boek lezen is een koortsachtige ervaring: de opgejaagdheid, de paniekerige angst en de wanhoop van Otto Silbermann zijn voelbaar en intens beklemmend

Monique Burger | De nieuwe boekhandel

Dit boek lezen is een koortsachtige ervaring: de opgejaagdheid, de paniekerige angst en de wanhoop van Otto Silbermann zijn voelbaar en intens beklemmend. Een oorlogsverhaal met een schrikwekkend actuele zeggingskracht: wat als de waanzin van ongelijkheidsdenken onze veerkracht en ons optimisme te pakken krijgt? Een voorrecht om te kunnen lezen, deze belangrijke herontdekking.

De Nieuwe Boekhandel