BOEK

De reiziger

De reiziger

Ulrich Alexander Boschwitz

Herontdekking uit 1938: ontroerend en verontrustend boek over een man op de vlucht

ISBN: 9789048846214 | Paperback, 224 blz | € 21.99 |


De reiziger is een aangrijpende roman over een joodse man, Otto Silbermann, die in 1938 weet te ontsnappen aan de pogroms van de nazi's. Met een koffer vol geld komt hij op straat te staan, maar hij kan geen kant op. Al zijn familieleden en vrienden zijn al gearresteerd of verdwenen. Silbermann probeert onzichtbaar te blijven, neemt trein na trein, in het midden van de noodtoestand. In eerste instantie gelooft hij nog dat hij naar het buitenland kan vluchten, maar zijn poging om de grens met België illegaal over te steken mislukt.
Hij vlucht van stad naar stad om aan zijn belagers te ontsnappen - van Berlijn naar Hamburg naar Dortmund naar Aken - en verblijft wekenlang in treinen, op platforms, in stationsrestaurants. Hij ontmoet vluchtelingen en nazi's, goede en slechte mensen. Hij observeert de onverschilligheid van de menigte, de compassie van enkelen. En ook zijn eigen angst.
Nooit eerder was iemand in staat zich zo direct in te leven in de sfeer van Duitsland vlak vóór de oorlog uitbrak. In de gesprekken die Silbermann voert en hoort, wordt de angstaanjagende werkelijkheid van het leven in die tijd op indrukwekkende wijze weerspiegeld. Zelfs wanneer Silbermann, gek geworden van angst, opgesloten wordt in een inrichting, blijft hij geloven in het goede van de mens.

Beklemmend en opvallend evenwichtig proza.****

de Volkskrant

De reiziger is de beklemmendste roman die ik ooit over de aanloop naar de Shoah heb gelezen. Het boek handelt over verraad, massahysterie en individuele gekte.*****

NRC Handelsblad

Een beklemmende beschrijving van escalerend antisemitisme – met gelijkenissen met het huidige sociale klimaat.***1/2

Humo

Medelijden, apathie, Jodenhaat: het komt allemaal aan bod en zo schetst Boschwitz op een ongedwongen manier een grimmige tijdgeest die onthutsend veel op de onze lijkt. Xenofobie, nepnieuws, ontmenselijking, victimshaming: het is té herkenbaar en het stemt pessimistisch. Jammer en beschamend dat het nog gezegd moet worden, maar dit is noodzakelijk leesvoer.****

Knack Focus

Dit boek vliegt je op elke pagina naar de keel. Het maakt je boos, het maakt je verdrietig, de dialogen zijn snerpend goed. Het is een voorrecht om het boek in handen te hebben: goed geschreven, heel levendig, dwingend.

DWDD Boekenpanel

De kwalificatie ‘herontdekt meesterwerk’ is volledig op z’n plaats... een in nerveuze vaart geschreven roman die aan Fallada doen denken. Boschwitz evoceert een klimaat van wurgende angst, intimidatie en willekeur dat je bij de strot grijpt.

VPRO Boeken

De reiziger... is zeker niet het eerste boek uit de Tweede Wereldoorlog dat de hedendaagse lezer een spiegel voorhoudt, maar misschien wel mede door zijn bedrieglijk eenvoudige opzet pakt het hier uiterst doeltreffend uit.

Tzum

Van gewone Duitser ben je ineens een Jood. Van eerst samen ben je nu ineens apart. Hoe in WO I de soldaten nog zij aan zij vochten voor Duitsland en ze nu tegenover elkaar staan. Dit gevoel heeft de schrijver zo goed verwoord dat je de wanhoop van Silbermann zelf kunt voelen.**** en *****

Buddyread Hebban.nl

Gevoelens van woede, vijandigheid, bedroefdheid en machteloosheid borrelen tijdens het lezen op. De reiziger is een levensecht verhaal, neergeschreven op een dan wel trage, maar toch bijzonder overtuigende wijze****

Hebban

Een zeer indrukwekkende roman.

Leeskost

De reiziger laat zien dat vrienden vijanden kunnen worden en dat iedereen bang is als de staat geleid wordt door een dictator die domme, gewetenloze bendes achter zich schaart, die doen wat hij beveelt. Lezen dit boek!

Boekenbijlage.nl

De lezer ondergaat bijna dezelfde emoties als de hoofdpersoon. Een geweldige leeservaring. Dit boek laat je echt meevoelen en -leven.

Gerda Aukes, Boekhandel den Boer

Een ongemeen spannend en dieptragisch boek.

Boekhandel Godert Walter

Te gek boek. Het gif druipt van de pagina’s. Eersteklas paranoia.

Ronnie Terpstra, Boekhandel Van der Velde

Dit boek lezen is een koortsachtige ervaring: de opgejaagdheid, de paniekerige angst en de wanhoop van Otto Silbermann zijn voelbaar en intens beklemmend

Monique Burger | De nieuwe boekhandel

Dit boek lezen is een koortsachtige ervaring: de opgejaagdheid, de paniekerige angst en de wanhoop van Otto Silbermann zijn voelbaar en intens beklemmend. Een oorlogsverhaal met een schrikwekkend actuele zeggingskracht: wat als de waanzin van ongelijkheidsdenken onze veerkracht en ons optimisme te pakken krijgt? Een voorrecht om te kunnen lezen, deze belangrijke herontdekking.

De Nieuwe Boekhandel