BOEK

De dikke alg

De dikke alg

Peter Mooij

Waarom algen de wereld gaan redden

ISBN: 9789048829712 | Paperback, 224 blz | € 19.99 | 2017


Algen leveren de helft van de zuurstof op aarde

Algen zijn een perfect alternatief voor fossiele brandstoffen

Algen gaan de wereld redden

De ijskappen smelten, de zeespiegel stijgt, de uitstoot van co2 neemt dramatische proporties aan - klimaatverandering is een feit en daarmee wordt de roep om een klimaatneutrale samenleving steeds urgenter. Algen zullen daar een wezenlijke rol in gaan spelen, omdat ze op een duurzame wijze olie en voedsel kunnen produceren.

In De dikke alg beschrijft onderzoeker Peter Mooij aan de hand van een zoektocht naar algenolie - waarmee een vriend met zijn zelfgebouwde houten motorfiets een officieus wereldsnelheidsrecord op het strand wil rijden - waarom microscopisch kleine algen een essentiële rol in de ontwikkeling van leven op aarde gespeeld hebben, waarom ze ook nu nog de belangrijkste levende organismen zijn en vooral: hoe algen uiteindelijk de wereld gaan redden.

Wie een recent boek wil lezen over algen komt al snel uit bij De dikke alg; hoe algen de wereld gaan redden. (...) Het boek bevat zeer veel wetenswaardige informatie.

Milieumagazine

Wie bij duurzaamheid denkt aan een opgeheven vinger die maant allerlei pret uit het leven te bannen, moet De dikke alg ('voor de algen') van Peter Mooij eens openslaan. 

de Volkskrant

Hilarische, jongensachtige beschrijvingen. (...) In elk volgend hoofdstuk zie je de motor meer vorm krijgen. Daarmee bouwt Mooij de spanning op: zal het project slagen? Het maakt dat je verder wil lezen. ***

NRC

In De dikke alg worden twee dromen één werkelijkheid: een motor van hout die ook nog eens op algenolie rijdt. (...) De dikke alg is van begin tot eind stof tot nadenken en nog vermakelijk ook.

New Scientist

Mooij doceert bevlogen.

Elsevier

‘Een gepassioneerde, gedreven en zeer creatieve jonge wetenschapper. Hij maakt handig gebruik van beeldende allegorieën die het onderzoek voor iedereen begrijpbaar maken en zet zijn kennis in voor een betere en duurzamere wereld. Algen vormen daarbij niet alleen de basis van de voedselketen in de oceanen maar ook van de duurzame energievoorziening van de maatschappij.’ 

Mark van Loosdrecht, hoogleraar Milieubiotechnologie aan de TU Delft, winnaar Spinoza premie 2014

Soms heb je onder de populair wetenschappelijke boeken van die pareltjes als dit boek. (...) Mooij laat heel simpel zien, wat klimaatwetenschappers ons op andere wijze duidelijk proberen te maken. (...) Koop dat boek!

MorgenMetz

Mooij is een begeesterende verteller. Zijn optimisme en passie voor het onderwerp spatten van elke pagina af. Die energieke stijl en zijn toewijding aan een duurzamere samenleving maken hem tot een soort Nederlandse Bill Nye. Waarvoor hulde.

Vreemder dan fictie