Cloud 9

Cloud 9

Erik Jan Harmens

De Inspectie voor de Gezondheidszorg publiceerde gisteren een rapport waaruit bleek dat van de  150 verpleegzorginstellingen in Nederland waarop intensief toezicht wordt uitgeoefend, bij elf de zaken er zo slecht voor staan dat staatssecretaris Van Rijn direct wil ingrijpen.
 

Gekozen is voor een strategie van naming & shaming, de elf instellingen worden met naam genoemd. Het wordt door de media saillant genoemd dat de moeder van de verantwoordelijke staatssecretaris zelf in een van de slecht presterende instellingen wordt verpleegd. Ik vind het nogal een incentive voor een bewindvoerder om iets aan de situatie te doen.

Een aantal van de genamede en geshamede zorginstellingen zegt verbijsterd te zijn, omdat ze in werkelijkheid helemaal niet onder ‘verscherpt toezicht’ staan, maar onder iets héél anders, namelijk: ‘intensief toezicht’. Ik ben te lui om het verschil op te zoeken tussen ‘verscherpt’ en ‘intensief’ toezicht, maar in beide gevallen lijkt me dat er ruimte is voor verbetering.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg is vooral bezorgd over de kwaliteit van het personeel. Natuurlijk gaan er dingen mis. Uit eigen ervaring weet ik van een thuishulp die na het wassen van de billen van mijn hulpbehoevende vriend een joint opstak in de keuken. Dat kan natuurlijk niet, zei ik tegen hem. Ga op zijn minst onder de afzuigkap staan.

De naam van deze thuishulp maak ik niet bekend. Ik ga niet namen en shamen, want eenmaal door het slijk gehaald word je nooit meer helemaal schoon. En bovendien: hij waste de billen van mijn vriend. En deed er een zetpil tussen. ‘Douwde’, zei hij zelf, ‘ik douw er effe een zetpil tussen.’ Daarna maakte hij een enkele reis naar Cloud 9 en ben ik hem gaan uitzwaaien.


Deze week draagt Erik Jan Harmens elke nacht een verhaal voor op basis van de actualiteit, bij VPRO’s Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1. Afgelopen nacht ging het over namen en shamen in het toezicht op de gezondheidszorg.


Gepost in: proza op 2016-07-07

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. Hij werkt aan een nieuwe dichtbundel en roman, maar in het najaar van 2018 verschijnt bij Lebowski eerst een nieuw autobiografisch werk, over leven in het licht.


Ook van Erik Jan Harmens

Combineren mogelijk

Nog stommer dan goede voornemens zijn mensen die zeggen dat goede voornemens stom zijn. Zo ook is nog saaier dan Twitter zelf: mensen die op Twitter gaan roepen hoe saai Twitter is. Technisch gesproken kun je me 's nachts wakker maken voor een portie Zweedse balletjes van IKEA, maar het hoéft echt niet, want ik vind ze niet te nassen, maar ga ze dus ook niet steeds bestellen om vervolgens te verzuchten hoe smerig die kutballen zijn, want dat wist ik al. Met excuses voor mijn expliciete taal, maar zo staat het op de zak: K.Ö.T.T.B.U.L.L.A.R.  


Homo's en honden

"Ik heb homo’s in mijn naaste omgeving’’, had zevenvoudig Oranje-international en oud-speler van ADO en Feyenoord Ruben Schaken gezegd, in een poging te benadrukken geen homofoob te zijn. Gek genoeg is het zo dat hoe krachtiger je beweert geen homofoob te zijn, hoe meer het lijkt dat je het bent.
recente posts

Taal

Taal

Sabine van den Berg
Gepost op: 2018-01-19 in: faits divers
Waarheid

Waarheid

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-18 in: current affairs
Roken

Roken

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-17 in: current affairs
Blue Monday

Blue Monday

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-16 in: current affairs