Een voor het team

Een voor het team

Erik Jan Harmens

In Trouw las ik een interview met Maarten ’t Hart. Ik raakte ontroerd door een detail.

Journalist Joost van Velzen was onderweg naar het huis van de romanschrijver in Warmond bij de verkeerde bushalte uitgestapt. Hij belde om te melden dat hij iets later zou zijn, waarop ’t Hart antwoordde: 'Wacht maar, ik loop je wel tegemoet’. En dat deed ie ook. Het is maar een detail, maar het zei wat mij betreft alles over de auteur. Ik vond het lief dat hij met een klein gebaar de loper uitrolde voor de journalist.

Het strookte niet met het beeld dat ik van Maarten ’t Hart had. Toen ik acht jaar oud was ging ik met mijn moeder in Alphen aan den Rijn (waar ik ben opgegroeid) naar de plaatselijke boekwinkel, waar de schrijver zou worden geïnterviewd over zijn bestseller Een vlucht regenwulpen. Daarna zou hij vragen beantwoorden. 'Zijn er nog vragen?’ riep de gespreksleider inderdaad. Maar het bleef stil, Alphenaren kunnen heel schuchter zijn. ‘Niemand?’ smeekte de interviewer.

Deze achtjarige nam er één voor het team, ik stond op en vroeg: 'Gaat u ooit kinderboeken schrij-ven?’ Er volgde een bot en kort antwoord.

‘Nee.’

En toen sjokte hij naar de signeertafel. Mijn moeder zei dat ze het goed vond dat ik een vraag had durven te stellen, maar ik vond Maarten ’t Hart helemaal niet lief.

Als ik nu zelf ten overstaan van lezers word geïnterviewd en iemand, laten we zeggen een jongen van acht, stelt me net zo’n triviale vraag, bijvoorbeeld: ‘Wat is uw lievelingseten?’ dan antwoord ik extra vriendelijk: ‘Ik hou erg van Thais.’ Als er dan een stilte valt, want wat moet je daar verder over zeggen, roep ik erachteraan: ‘Ik heb er trek van gekregen, goeie vraag man!’

 

Deze week draagt Erik Jan Harmens elke nacht een verhaal voor op basis van de actualiteit, bij VPRO’s Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1. Afgelopen nacht ging het over Maarten ’t Hart toen en nu.


Gepost in: proza op 2016-07-06

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. Hij werkt aan een nieuwe dichtbundel en roman, maar in het najaar van 2018 verschijnt bij Lebowski eerst een nieuw autobiografisch werk, over leven in het licht.


Ook van Erik Jan Harmens

Combineren mogelijk

Nog stommer dan goede voornemens zijn mensen die zeggen dat goede voornemens stom zijn. Zo ook is nog saaier dan Twitter zelf: mensen die op Twitter gaan roepen hoe saai Twitter is. Technisch gesproken kun je me 's nachts wakker maken voor een portie Zweedse balletjes van IKEA, maar het hoéft echt niet, want ik vind ze niet te nassen, maar ga ze dus ook niet steeds bestellen om vervolgens te verzuchten hoe smerig die kutballen zijn, want dat wist ik al. Met excuses voor mijn expliciete taal, maar zo staat het op de zak: K.Ö.T.T.B.U.L.L.A.R.  


Homo's en honden

"Ik heb homo’s in mijn naaste omgeving’’, had zevenvoudig Oranje-international en oud-speler van ADO en Feyenoord Ruben Schaken gezegd, in een poging te benadrukken geen homofoob te zijn. Gek genoeg is het zo dat hoe krachtiger je beweert geen homofoob te zijn, hoe meer het lijkt dat je het bent.
recente posts

Taal

Taal

Sabine van den Berg
Gepost op: 2018-01-19 in: faits divers
Waarheid

Waarheid

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-18 in: current affairs
Roken

Roken

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-17 in: current affairs
Blue Monday

Blue Monday

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-16 in: current affairs