Bij de dood van een volkszanger

Bij de dood van een volkszanger

Erik Jan Harmens

Vandaag las ik in De Telegraaf commentaar van volkszanger Koos Alberts bij het bericht over de dood afgelopen weekend van zijn collega-volkszanger Renée de Haan. 

Ik wist niet van het bestaan van Renée de Haan af, maar nu dus wel, en ook meteen van haar overlijden. De Haan kwam voor mij tot leven door dood te gaan.

Eerlijk gezegd dacht ik dat Koos Alberts zélf al vier, vijf jaar geleden was overleden. Ik had helemaal in mijn hoofd dat ik in de auto zat en van zijn dood hoorde. Niet als ‘newsflash’, ik bedoel: Alberts is geen Hazes, maar de rubriek ‘kort overig nieuws’ zal hij toch wel gehaald hebben, nam ik aan.

Niet stiekem googelen, hoeveel liedjes van Koos Alberts kun jij opnoemen? Ik ging net heel diep graven en kwam toch tot slechts één hit: Ik verscheurde je foto. Waarbij ik wel wil aantekenen dat ik delen van het refrein fonetisch kan meezingen.

Maar goed, het was dus Koos Alberts niet, bij wiens dood ik vier, vijf jaar geleden had stilgestaan. Wie was het dan wel? Niet Albert West, dat was vorig jaar. Ook niet Benny Neyman, dat was acht jaar geleden. Na de nodige research kwam ik uit op Henk Pleket. Wie? Henk Pleket. Wie? Henk Pleket.

Henk Pleket was de voorman van De Havenzangers. Zonder googelen kan ik van dit eh… duo? Trio? Nou ja, van De Havenzangers dus, niet minder dan twéé (!) hits opnoemen, namelijk ’s Nachts na tweeën en Daar bij de waterkant.

Die laatste zongen we vroeger altijd op de gitaar: ‘Ik heb je voor het eerst ontmoet/daar bij de waterkant/daar bij de waterkant/daar bij de waterkant’. We hadden zelf een schuine versie gemaakt, met het volgende refrein: ‘En ik nam je voor het eerst anaal/daar bij het Amsterdam-Rijnkanaal/daar bij het Amsterdam-Rijnkanaal/daar bij het Amsterdam-Rijnkanaal’.

Dat had nog een aardige carnavalskraker kunnen worden, maar helaas ontbeer ik enig zakelijk instinct en wijdde ik mijn leven aan de literatuur. En vandaag ook een beetje aan het herdenken van Renée de Haan. Die, ik benadruk het even, een vrouw was, het is Renée met dubbel e. Onthou dat: ik wil dat we goed weten wie we ons herinneren. 

 

Deze week draagt Erik Jan Harmens elke nacht een verhaal voor op basis van de actualiteit, bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1. Afgelopen nacht: over het overlijden van volkszangeres Renee de Haan.


Gepost in: proza op 2016-07-05

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. In augustus 2018 verscheen de opvolger van Hallo muur: Door het licht.


Ook van Erik Jan Harmens

Gedichtendag: lees een voorpublicatie uit de te verschijnen bundel van Erik Jan Harmens

Vandaag gaat de Poëzieweek  (31/1 t/m 6/2) traditiegetrouw van start met Gedichtendag, dus: 'verras collega’s, familie of vrienden met een gedicht, aan de ontbijttafel, op de koffieautomaat, onder je e-mailhandtekening, op een kaartje en natuurlijk op je Facebook, Twitter en Instagram.' Wij laten het dichten aan onze dichters over, en trappen de Poëzieweek af met een voorpublicatie van het gedicht 'Twee keer', uit de in september 2019 bij Lebowski Publishers te verschijnen nieuwe dichtbundel van Erik Jan Harmens, Kom.


Het tegenovergestelde van een lachband

Heel vorige week deed Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Donderdag op vrijdagnacht ging het over slapeloosheid en semantiek.
recente posts