Bij de dood van een volkszanger

Bij de dood van een volkszanger

Erik Jan Harmens

Vandaag las ik in De Telegraaf commentaar van volkszanger Koos Alberts bij het bericht over de dood afgelopen weekend van zijn collega-volkszanger Renée de Haan. 

Ik wist niet van het bestaan van Renée de Haan af, maar nu dus wel, en ook meteen van haar overlijden. De Haan kwam voor mij tot leven door dood te gaan.

Eerlijk gezegd dacht ik dat Koos Alberts zélf al vier, vijf jaar geleden was overleden. Ik had helemaal in mijn hoofd dat ik in de auto zat en van zijn dood hoorde. Niet als ‘newsflash’, ik bedoel: Alberts is geen Hazes, maar de rubriek ‘kort overig nieuws’ zal hij toch wel gehaald hebben, nam ik aan.

Niet stiekem googelen, hoeveel liedjes van Koos Alberts kun jij opnoemen? Ik ging net heel diep graven en kwam toch tot slechts één hit: Ik verscheurde je foto. Waarbij ik wel wil aantekenen dat ik delen van het refrein fonetisch kan meezingen.

Maar goed, het was dus Koos Alberts niet, bij wiens dood ik vier, vijf jaar geleden had stilgestaan. Wie was het dan wel? Niet Albert West, dat was vorig jaar. Ook niet Benny Neyman, dat was acht jaar geleden. Na de nodige research kwam ik uit op Henk Pleket. Wie? Henk Pleket. Wie? Henk Pleket.

Henk Pleket was de voorman van De Havenzangers. Zonder googelen kan ik van dit eh… duo? Trio? Nou ja, van De Havenzangers dus, niet minder dan twéé (!) hits opnoemen, namelijk ’s Nachts na tweeën en Daar bij de waterkant.

Die laatste zongen we vroeger altijd op de gitaar: ‘Ik heb je voor het eerst ontmoet/daar bij de waterkant/daar bij de waterkant/daar bij de waterkant’. We hadden zelf een schuine versie gemaakt, met het volgende refrein: ‘En ik nam je voor het eerst anaal/daar bij het Amsterdam-Rijnkanaal/daar bij het Amsterdam-Rijnkanaal/daar bij het Amsterdam-Rijnkanaal’.

Dat had nog een aardige carnavalskraker kunnen worden, maar helaas ontbeer ik enig zakelijk instinct en wijdde ik mijn leven aan de literatuur. En vandaag ook een beetje aan het herdenken van Renée de Haan. Die, ik benadruk het even, een vrouw was, het is Renée met dubbel e. Onthou dat: ik wil dat we goed weten wie we ons herinneren. 

 

Deze week draagt Erik Jan Harmens elke nacht een verhaal voor op basis van de actualiteit, bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1. Afgelopen nacht: over het overlijden van volkszangeres Renee de Haan.


Gepost in: proza op 2016-07-05

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. Hij werkt aan een nieuwe dichtbundel en roman, maar in het najaar van 2018 verschijnt bij Lebowski eerst een nieuw autobiografisch werk, over leven in het licht.


Ook van Erik Jan Harmens

Combineren mogelijk

Nog stommer dan goede voornemens zijn mensen die zeggen dat goede voornemens stom zijn. Zo ook is nog saaier dan Twitter zelf: mensen die op Twitter gaan roepen hoe saai Twitter is. Technisch gesproken kun je me 's nachts wakker maken voor een portie Zweedse balletjes van IKEA, maar het hoéft echt niet, want ik vind ze niet te nassen, maar ga ze dus ook niet steeds bestellen om vervolgens te verzuchten hoe smerig die kutballen zijn, want dat wist ik al. Met excuses voor mijn expliciete taal, maar zo staat het op de zak: K.Ö.T.T.B.U.L.L.A.R.  


Homo's en honden

"Ik heb homo’s in mijn naaste omgeving’’, had zevenvoudig Oranje-international en oud-speler van ADO en Feyenoord Ruben Schaken gezegd, in een poging te benadrukken geen homofoob te zijn. Gek genoeg is het zo dat hoe krachtiger je beweert geen homofoob te zijn, hoe meer het lijkt dat je het bent.
recente posts

Taal

Taal

Sabine van den Berg
Gepost op: 2018-01-19 in: faits divers
Waarheid

Waarheid

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-18 in: current affairs
Roken

Roken

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-17 in: current affairs
Blue Monday

Blue Monday

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-16 in: current affairs