Zwartepietenvraagstuk

Zwartepietenvraagstuk

Jonah Falke

Er bleven zo’n twaalf Groningers logeren in mijn ouderlijk huis, waaronder twee kinderen. Ook ik was een logé. De mensen arriveerden op de dag dat de Sinterklaasintocht op televisie was.

De moeder van de kinderen vertelde: ‘In de auto luisterden we naar het nieuws en de zwartepietendiscussie kwam aan bod. De mensen waren woest. Ik zette de radio zachter en hoorde op de achterbank de oudste aan de jongste vragen wat er aan de hand was. Hij zei: "Oh, maar dit is niet in Nederland aan de hand hoor. Geen zorgen."' De moeder grinnikte.

Ik zei: ‘Eigenlijk is dat best een goede oplossing voor het zwartepietenvraagstuk hier: zorg dat Sinterklaas in zijn eigen land blijft.’

De moeder grinnikte weer en zei: ‘Tja.’

Voor het slapengaan werd de schoen gezet. Een echte schouw met schoorsteen was er niet meer in dit huis, het had plaatsgemaakt voor centrale verwarming. Bij dat wat ervan over was, een gestucte muur, met daaromheen een marmeren inham, werden de schoenen gezet.

‘Maar hoe komen ze nu binnen dan?’ vroeg het oudste kind wijs.

‘Ik zal het raam op een kier zetten.’

Dat volstond en ze begonnen uit volle borst 'Sinterklaas kapoentje' te zingen.

De volgende ochtend kroop een van de kinderen over de vloer en gilde erbij. Ik vroeg het jongetje of hij een hond was.

Hij zei: ‘Nee, ik ben een konijn.’

‘Ah, natuurlijk, een konijn.’

‘Nee, ik ben een mens joh.’

‘O, dat scheelt.’

In het hele huis was het druk en ik probeerde tevergeefs wat te werken. Weer kwam het zwartepietenvraagstuk ter sprake terwijl ik met de moeder van de kinderen naar haar zoon, hond of konijn op de grond keek. Ze lachte een beetje en haalde haar schouders op. Toen sprak ze de mogelijk even ware als teleurstellende woorden: ‘Straks is die discussie over en dan zullen mensen zeggen dat ze de jaarlijkse ruzies missen omdat dat nou eenmaal traditie is.’

 

Beeld: Jermaine Zimmerman


Gepost in: faits divers op 2018-11-22

Door Jonah Falke


Ook van Jonah Falke

Theresa May

Mijn geliefde lijkt op mijn recent overleden grootmoeder. Of, dat wil ik graag zo zien natuurlijk. Want ook al is mijn geliefde het volstrekt oneens met Theresa Mays Brexit-ambities, ze heeft ook last van medelijden met haar.


Trio

Met een vriend die op wereldreis vertrekt lunchte ik in de foyer van stadsschouwburg De Vereeniging in Nijmegen. Reizen is ook een vorm van vluchten, want hij was niet gegaan als zijn vriendin nog bij hem was.
recente posts

Familie

Familie

Mick Johan
Gepost op: 2018-12-14 in: faits divers
Theresa May

Theresa May

Jonah Falke
Gepost op: 2018-12-13 in: faits divers
Gepost op: 2018-12-12 in: current affairs