Zwartepietenvraagstuk

Zwartepietenvraagstuk

Jonah Falke

Er bleven zo’n twaalf Groningers logeren in mijn ouderlijk huis, waaronder twee kinderen. Ook ik was een logé. De mensen arriveerden op de dag dat de Sinterklaasintocht op televisie was.

De moeder van de kinderen vertelde: ‘In de auto luisterden we naar het nieuws en de zwartepietendiscussie kwam aan bod. De mensen waren woest. Ik zette de radio zachter en hoorde op de achterbank de oudste aan de jongste vragen wat er aan de hand was. Hij zei: "Oh, maar dit is niet in Nederland aan de hand hoor. Geen zorgen."' De moeder grinnikte.

Ik zei: ‘Eigenlijk is dat best een goede oplossing voor het zwartepietenvraagstuk hier: zorg dat Sinterklaas in zijn eigen land blijft.’

De moeder grinnikte weer en zei: ‘Tja.’

Voor het slapengaan werd de schoen gezet. Een echte schouw met schoorsteen was er niet meer in dit huis, het had plaatsgemaakt voor centrale verwarming. Bij dat wat ervan over was, een gestucte muur, met daaromheen een marmeren inham, werden de schoenen gezet.

‘Maar hoe komen ze nu binnen dan?’ vroeg het oudste kind wijs.

‘Ik zal het raam op een kier zetten.’

Dat volstond en ze begonnen uit volle borst 'Sinterklaas kapoentje' te zingen.

De volgende ochtend kroop een van de kinderen over de vloer en gilde erbij. Ik vroeg het jongetje of hij een hond was.

Hij zei: ‘Nee, ik ben een konijn.’

‘Ah, natuurlijk, een konijn.’

‘Nee, ik ben een mens joh.’

‘O, dat scheelt.’

In het hele huis was het druk en ik probeerde tevergeefs wat te werken. Weer kwam het zwartepietenvraagstuk ter sprake terwijl ik met de moeder van de kinderen naar haar zoon, hond of konijn op de grond keek. Ze lachte een beetje en haalde haar schouders op. Toen sprak ze de mogelijk even ware als teleurstellende woorden: ‘Straks is die discussie over en dan zullen mensen zeggen dat ze de jaarlijkse ruzies missen omdat dat nou eenmaal traditie is.’

 

Beeld: Jermaine Zimmerman


Gepost in: faits divers op 2018-11-22

Door Jonah Falke

Jonah Falke (1991) werd geboren in Ulft en studeerde fine art painting aan ArtEZ, Enschede. Hij exposeerde in binnen- en buitenland en maakte als frontman van de band Villa Zeno de plaat Self Made Woman. In 2016 verscheen zijn debuutroman Bontebrug. Hij schreef voor Vrij Nederland, See All This, ELLE, HP/De Tijd en VPRO Nooit meer slapen en is vaste columnist bij de Gelderlander en op het Lebowski Blog.


Ook van Jonah Falke

‘Er is zelfs iemand die met zijn kin een boot bestuurt’

JONAH FALKE LOOPT STAGE | Schrijver en columnist Jonah Falke loopt stage, op verzoek van de lezers van De Gelderlander. Elke donderdag leest u zijn verslag. Vandaag de eerste aflevering: varen met de stichting Sailability in Giesbeek. Mensen met een beperking leren er de fijne kneepjes van het zeilen.


Acteurs

Altijd als ik elders ben denk ik aan Fernando Pessoa die schreef: “Al mijn reizen zijn een smartelijke en gelukkige oogst van grote vreugden, enorme weerzin en talloze onechte verlangens.” 
recente posts