Twee gedichten

Twee gedichten

Erik Jan Harmens

Op weg (voor Leonard Nolens)

ze hebben me gewaarschuwd
want ze weten hoeveel belang ik eraan hecht
dat iedereen de kant op loopt die hij zegt te zullen lopen

als we allemaal maar een beetje gaan improviseren
zijn we straks iedereen kwijt
dat is vervelend als er iets te vieren valt
maar ook onder ’n minder prospectvol gesternte

dus Leonard
mijd de aanblik van de dijen van de jeneverschenkster
met de bolle kop erop
ga naar huis waar geen blaffer op je wacht
dat is kracht
dat je de leegte omhelst de holte tongt
en door het grote gat wordt bereden
ontkleed danst lang geleden

je zei dat je op de hoek van de straat wilde worden afgezet
en van daaraf verder naar huis zou lopen
maar vanuit de minivan zagen we je de andere kant op
de kant van het café
en dat was prima
nee

want misschien had ik dan wel met je mee gewild
ik had een jasje aan dat stuk mocht
ik had de nulzes van mijn ex
de bukkakes in het hilton
en haren uit het hoofd van spijt
kortom ik had tijd

maar ik zat maar op mijn dichtersbips in de luchtgekoelde toerbus
en jij was waas gaan waggelen
die nacht dreef ik rond in een zee die levens neemt
jij bleef de dood vernachelenErik Jan Harmens & het geheim van de sleutel

zeg me lief is het verwonderlijk niet
dat wij elkaar de keel dichtknijpen in dromen

in werkelijkheid kijken we de ander wat aan
zonder in jaarcijfers uit te drukken doel

de koele kikker onder tweetwintig volt lijkt nauwelijks te bedaren
ik lees op een schwarzenegger-affiche:
wie een dubbelleven leidt kent tweemaal zoveel gevaren

we kunnen naar afrika gaan en ons laten dragen
door een oude van dagen met een lege maag
we kunnen ook doen alsof we afgereisd zijn en
onderduiken onder een rijdende trein

bel me als het niet meer gaat
ik heb een antwoordapparaat

 

Op 25 maart verschijnen de verzamelde gedichten van Erik Jan Harmens: "Ik noem dit poëzie". Meer informatie hier.


Gepost in: poëzie op 2016-03-12

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. Hij werkt aan een nieuwe dichtbundel en roman, maar in het najaar van 2018 verschijnt bij Lebowski eerst een nieuw autobiografisch werk, over leven in het licht.


Ook van Erik Jan Harmens

Combineren mogelijk

Nog stommer dan goede voornemens zijn mensen die zeggen dat goede voornemens stom zijn. Zo ook is nog saaier dan Twitter zelf: mensen die op Twitter gaan roepen hoe saai Twitter is. Technisch gesproken kun je me 's nachts wakker maken voor een portie Zweedse balletjes van IKEA, maar het hoéft echt niet, want ik vind ze niet te nassen, maar ga ze dus ook niet steeds bestellen om vervolgens te verzuchten hoe smerig die kutballen zijn, want dat wist ik al. Met excuses voor mijn expliciete taal, maar zo staat het op de zak: K.Ö.T.T.B.U.L.L.A.R.  


Homo's en honden

"Ik heb homo’s in mijn naaste omgeving’’, had zevenvoudig Oranje-international en oud-speler van ADO en Feyenoord Ruben Schaken gezegd, in een poging te benadrukken geen homofoob te zijn. Gek genoeg is het zo dat hoe krachtiger je beweert geen homofoob te zijn, hoe meer het lijkt dat je het bent.
recente posts

Worst

Worst

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-19 in: current affairs
Gepost op: 2018-01-19 in: faits divers
Taal

Taal

Sabine van den Berg
Gepost op: 2018-01-19 in: faits divers
Waarheid

Waarheid

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-18 in: current affairs