Trio

Trio

Jonah Falke

Met een vriend die op wereldreis vertrekt lunchte ik in de foyer van stadsschouwburg De Vereeniging in Nijmegen. Reizen is ook een vorm van vluchten, want hij was niet gegaan als zijn vriendin nog bij hem was.

Aangezien alles me te lang duurde die dag werd ik onrustig. De vriend zei: ‘Heb je haast?’ Ik probeerde me bij de onrust neer te leggen, het lukte niet. Ik stelde voor om even door de stad te gaan lopen. Een wandeling lijkt me ook vaak levensontwijkend vluchtgedrag.

Nijmegen schijnt de groenste stad van Nederland te zijn, maar we liepen langs een drukke, stinkende weg. Al snel kwam het seksleven van mijn vriend ter sprake. Tinder bleek de bron van dat leven. Vrouwen deelden hun seksuele fantasieën en boden trio’s aan.
Ik vroeg of hij dat weleens had ondernomen. ‘Ja, twee vrouwen spraken uit dat ze het wel zagen zitten en ik koppelde ze aan elkaar.’
‘Hoe ging dat? Maakte je een appgroep aan?’
‘Ja, juist, met als naam '3', en als profielfoto een biljartbal met een drie erop. De vrouwen wilde het niet thuis doen maar in een hotel. Toen ik daar die avond aankwam zaten ze al te wachten, ze waren er samen heengereden.’
Ik keek naar het razende verkeer en vroeg: ‘Bobden ze om het milieu te sparen?’
‘Nee, ze wilde elkaar even zien van tevoren, testen of ze goed met elkaar konden zoenen. Daar binnenkomen was behoorlijk ongemakkelijk. We moesten het al een week verzetten omdat een van die vrouwen haar moeder op sterven lag. Toen dat maar duurde hebben we het toch laten doorgaan, ze hield haar telefoon aan op het nachtkastje liggen.’
‘Werd er nog over haar moeder gesproken?’
‘Ja, kort.’
‘Doe je het nu vaker met hen?’
‘Nee, het was eenmalig.’ Hij leek zichzelf niet helemaal te geloven toen hij zei: ‘Want zo goed als het toen was gaat het niet meer worden.’ 
‘En jij?’ vroeg hij. 
‘Mijn ontmaagding begon eigenlijk als een trio, maar niet met twee vrouwen.’ Fictie wordt zwaar overschat: in mijn debuut Bontebrug beschreef ik de scène over een veelvraat van een meisje al. Ze pakte wat ze krijgen kon. Het was na een carnavalsfeest. Ze kleedde zich uit en kwam naast me op een bankstel zitten. Toen begon ze eerst mij en daarna ook nog een ander af te trekken. De gelijke slagen met geslachten waren niet bepaald opwindend. Toen de andere jongen bij haar naar binnen wilde gaan zei ik: ‘Mag ik? Ik ben nog maagd?’ Het meisje en de jongen overlegden en vonden het best, ze gunden het me.’
‘Tjonge,’ zei hij. 
‘We deden het terwijl er een man of vier zat toe te kijken en te juichen.’
Tijdens een leesclub rondom Bontebrug zei een meisje: ‘Ik vond die scene erg opwindend eerlijk gezegd, dat meisje had alle controle.’ Er in het openbaar over spreken bleek beschamender dan het opschrijven.  

Psychiater Louis Tas beweerde dat schaamte het falen in de ogen van de ander is. Maar tijdens die carnavalsavond schaamde zich niemand publiekelijk, toch sla ik sindsdien alle carnavalsfeesten over. Misschien omdat het nooit meer zo goed wordt als het was.


Gepost in: faits divers op 2018-12-06

Door Jonah Falke

Jonah Falke (1991) werd geboren in Ulft en studeerde fine art painting aan ArtEZ, Enschede. Hij exposeerde in binnen- en buitenland en maakte als frontman van de band Villa Zeno de plaat Self Made Woman. In 2016 verscheen zijn debuutroman Bontebrug. Hij schreef voor Vrij Nederland, See All This, ELLE, HP/De Tijd en VPRO Nooit meer slapen en is vaste columnist bij de Gelderlander en op het Lebowski Blog.


Ook van Jonah Falke

Blind

Suïcidaal leek hij niet maar hij viel wel bijna voor de trein. Een blindeman met een zelfgemaakte stok stiefelde verloren met al zijn bagage aan de rand van het spoor. Wachtenden keken toe aan en lieten hem spartelen. Ook ik keek slechts. Maar mijn geliefde is van het sterke geslacht: ze wierp haar broodje in mijn handen en stapte op hem af.


Hotel Du Parc

Net toen de trein de grens passeerde schreef mevrouw Snick dat ze me wilde treffen in Hotel Du Parc te Oostende. Els Snick promoveerde op het werk van mijn favoriete schrijver Joseph Roth. Ze houdt hem ‘in leven’ door zijn werk te vertalen en onder de aandacht te brengen. Al jaren wil ik haar ontmoeten en bedanken. Toevallig moest ze in Oostende zijn voor de boekpresentatie van Koen Peeters.
recente posts

Gepost op: 2019-06-17 in: faits divers
Blind

Blind

Jonah Falke
Gepost op: 2019-06-13 in: faits divers
Links is voor losers

Links is voor losers

Joost Vandecasteele
Gepost op: 2019-06-12 in: current affairs