Stuitend stil verzet op het zebrapad

Stuitend stil verzet op het zebrapad

Joost Vandecasteele

Elke week vraagt het Vlaamse Radio 1-programma 'De Ochtend' iemand om zijn of haar held van de week een brief te schrijven. Deze keer is (Lebowski-)auteur en Brusselaar Joost Vandecasteele aan het woord. Hij schreef een brief aan iemand op een zebrapad terwijl een auto toeterde om voort te maken.

*

Dit blog is ook te luisteren.

*

Het gebeurde op die zeven strepen,

Reeds weggeveegd door miljarden banden behorend tot wagens

Die met een sensationele snelheid doorheen deze nauwe wegen manoeuvreren

En elk zebrapad interpreteren als compleet te negeren.

Maar daar verscheen jij, de heldin van deze week

Jouw naam heb ik nooit gevraagd en het beeld van jouw gelaat is al volledig vervaagd, maar in plaats van jouw gezicht staat jouw daad gegrift in mijn geheugen en verheug ik mij om in geuren en kleuren te vertellen wat er is gebeurd.

 

Namelijk niks.

 

Jij stapte op het zebrapad, een wit-zwarte brug over een zee van asfalt,

Een niemandsland waar het recht wordt toegekend aan de op benen bewegende passant, waar normaal de voetganger even in veiligheid vertoeft.

Ik herhaal normaal

Want zo zag het razende naderende gevaarte van glas en metaal het niet

En misnoegd dat de auto stoppen moest, begon de chauffeur toeterend jou uit te foeteren en te vervloeken als een wanhopige poging om jou aan te sporen zodat je zou lopen.

Maar het omgekeerde kreeg hij van jou toegedeeld.

Je bleef gewoon staan, in het midden van de baan en aanhoorde onbewogen al die woorden van haat op de tonen van zijn getoeter, al die verwijten die hij spugend verspreidde en jou vergeleek met het meest smerige secreet.

En jij deed niks, je bleef en zweeg, een stuitend stil verzet

Je wachtte tot zijn tirade bedaarde en hij langs jou heen wegreed.

Dat incident op dat moment wordt herkend door elke Brusselaar die zich in het verkeer begeeft en beleeft hoe de auto geen millimeter afgeeft.

Na decennia van zich te gedragen als alles overspoelend water en zich een weg te banen op fietspaden en voetpaden gaan wagens zich nu slachtoffers wanen en zich beklagen dat hun heerschappij voorbij is, nu dat ze 5 procent minder mogen in het verkeer dan weleer

Daarom handelen deze verkiezingen over de behandeling van de openbare ruimte voor alle gebruikers en niet alleen de luidsten en de ergsten die het verpesten als bevestiging van hun beperking om iemand anders te aanvaarden als iets volwaardig.

En noem onze zucht om zuurstof maar een radicaal verhaal bedoeld om alles te vergoeden met boetes en chauffeurs te behoeden om ouwe moeders te vervoeren.

Want onze woede heeft een niet te verdoezelen reden gekregen wanneer is gebleken dat er roet in de moederkoek is gezeten.

Ik herhaal, er zit roet in de placenta


Gepost in: current affairs op 2018-10-10

Door Joost Vandecasteele

Schrijver, scenarist en komiek Joost Vandecasteele (1979) gelooft heilig in de kracht van mengvormen. Zo werkt hij momenteel samen met Happy Volcano aan een literaire game en wordt zijn eerste boek, Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij, omgevormd tot een televisiereeks door de bekroonde filmregisseur Pieter Van Hees. In 2016 verscheen de roman Jungle bij Lebowski. Bella is zijn zesde boek.


Ook van Joost Vandecasteele

Dit is een lofbetuiging aan het schoonste idee wat ooit is bedacht: een bibliotheek

Elke week vraagt het Vlaamse Radio 1-programma 'De Ochtend' iemand om ons zijn of haar held van de week een brief te schrijven. Deze keer is schrijver en Brusselaar Joost Vandecasteele aan het woord. Hij kiest niet voor een persoon, maar een plek.

 

 


Het beste van 2018: eindejaarslijstjes van Al Het Andere (dan boeken) volgens Lebowski-auteurs

Interessant, daar niet van: eindejaarslijstjes met boeken. Wij vroegen onze auteurs naar hun alternatieve, niet-zo-serieuze top drie van Al Het Andere om 2018 mee af te sluiten. Met bijdragen van Simon de Waal, Sabine van den Berg, Erik Jan Harmens, Nikkie van Lierop, Claudia de Breij, Robert Vuijsje, Tim Foncke, Jonah Falke, Bregje Bleeker, Joost Vandecasteele, Sander Pleij, Sander Donkers en Samuel Vermeulen. Amusez-vous!

 
recente posts

Gepost op: 2019-02-22 in: faits divers
Rembrandt

Rembrandt

Jonah Falke
Gepost op: 2019-02-21 in: faits divers
Gepost op: 2019-02-20 in: current affairs