Over autisme (drie gedichten van Julian Harmens)

Over autisme (drie gedichten van Julian Harmens)

Guest

Gisteravond is Pauwl gelanceerd, het nieuwe boek van Erik Jan Harmens over een man met autisme. De zoon van Erik Jan, Julian Harmens (16), heeft ook autisme en las in Athenaeum Boekhandel Haarlem drie gedichten voor. 


Gedicht 1

Mensen zien mij anders terwijl ik net als hen ben, maar ik heb alleen een andere mind
Daardoor worden mijn wegen vaak een gevaarlijk kruispunt zoals de keren dat ik er probeerde te zijn
Ik wil menselijk zijn maar weinig mensen zien dat
Zij denken menselijk te zijn maar hebben het idee niet dat ze ernaast zitten
De sterren lijken anders te kijken zoals ik leer het leven te bekijken
Maar ik zal er wel komen

 

Gedicht 2

Zeg mij waar ik binnenkort moet zijn
Zeg mij wat er zometeen gebeuren gaat
Geef mij de informatie over die ene seconde
Want ik weet niet of ik over tien-twintig minuten-half uurtje het nog wel red
Om op tijd te zijn en alert
En om dat porselein te laten voor wat het is
Lukt je dat niet, overhandig mij dan iets
Waar ik mijn twijfels op kan uiten
Waar ik mijn handen een plezier mee doe
En daarmee ook mijn brein

 

Gedicht 3

Wij, de autisten kunnen zwart of wit zijn
En menselijk genoeg zijn
Maar toch zouden we gescheiden worden
En zullen wij dat slachtoffer worden
Van de kwaal: het vooroordeel
Het is te genezen door iedereen te laten zien
Dat wij dezelfde mensen zijn
En dat voor altijd zullen blijven

 

Meer over Pauwl lees je hier.

Foto: © Schuim, Het Parool


Gepost in: poëzie op 2017-03-02

Door Guest

Blogs geschreven door gastbloggers...


Ook van Guest

De Selectie (slot): Lot Veelenturf

Lebowski gaat, in samenwerking met ArtEZ Creative Writing, in rap tempo 11 jonge schrijvers op u afvuren. Iedere week een. Wat ze kenmerkt is talent, veelzijdigheid en een frisse blik. Elke woensdag wordt van een van de schrijvers uit de selectie poëzie, een kort verhaal of een essay op de stip gelegd. Nog ongepubliceerd, dus u krijgt telkens een primeur!

Lot Veelenturf maakt het feest (en de reeks) compleet, en in all fairness: Lot liep bij ons stage en was zelf het creatieve brein achter De Selectie. Nu is Lots stage afgelopen en plaatsen we als knallende afsluiter de audiodocumentaire Sugartits, over drag en de mensen achter de laag make-up en glitter. Enjoy!


Jong en s c h r i j v e n d (door Gina Hay)

Iedere week bespreken we bij de redactievergadering van Lebowski alle roddel en achterklap in boekenland. Deze week kwam het Volkskrant-artikel ter sprake waarin Aleid Truijens zes tips voor ambitieuze amateurschrijvers deelde. NRC-journalist Thomas de Veen ging in de aanval op Twitter: hij vond de tips ‘verschrikkelijk, op het cynische af’.* Wij op onze beurt wendden ons tot onze kersverse schrijvende stagiaire Gina Hay, negentien jaar, en studente Creative Writing aan de University of Victoria in Canada. Denkt zij dat je schrijven kan leren op een school – net als dat je viool kan leren op het conservatorium, of fotografie aan de kunstacademie? Zij antwoordde, geheel in stijl, in een essay – gericht aan alle nieuwe schrijvers.
recente posts

Gepost op: 2018-07-19 in: faits divers
Waarschuwing

Waarschuwing

Jonah Falke
Gepost op: 2018-07-12 in: proza