Over autisme (drie gedichten van Julian Harmens)

Over autisme (drie gedichten van Julian Harmens)

Guest

Gisteravond is Pauwl gelanceerd, het nieuwe boek van Erik Jan Harmens over een man met autisme. De zoon van Erik Jan, Julian Harmens (16), heeft ook autisme en las in Athenaeum Boekhandel Haarlem drie gedichten voor. 


Gedicht 1

Mensen zien mij anders terwijl ik net als hen ben, maar ik heb alleen een andere mind
Daardoor worden mijn wegen vaak een gevaarlijk kruispunt zoals de keren dat ik er probeerde te zijn
Ik wil menselijk zijn maar weinig mensen zien dat
Zij denken menselijk te zijn maar hebben het idee niet dat ze ernaast zitten
De sterren lijken anders te kijken zoals ik leer het leven te bekijken
Maar ik zal er wel komen

 

Gedicht 2

Zeg mij waar ik binnenkort moet zijn
Zeg mij wat er zometeen gebeuren gaat
Geef mij de informatie over die ene seconde
Want ik weet niet of ik over tien-twintig minuten-half uurtje het nog wel red
Om op tijd te zijn en alert
En om dat porselein te laten voor wat het is
Lukt je dat niet, overhandig mij dan iets
Waar ik mijn twijfels op kan uiten
Waar ik mijn handen een plezier mee doe
En daarmee ook mijn brein

 

Gedicht 3

Wij, de autisten kunnen zwart of wit zijn
En menselijk genoeg zijn
Maar toch zouden we gescheiden worden
En zullen wij dat slachtoffer worden
Van de kwaal: het vooroordeel
Het is te genezen door iedereen te laten zien
Dat wij dezelfde mensen zijn
En dat voor altijd zullen blijven

 

Meer over Pauwl lees je hier.

Foto: © Schuim, Het Parool


Gepost in: poëzie op 2017-03-02

Door Guest

Blogs geschreven door gastbloggers...


Ook van Guest

Lees Jilt Jorritsma's voor de Joost Zwagermanprijs genomineerde essay 'Onthoofd'

De genomineerden voor de eerste Joost Zwagerman Essayprijs, bedoeld voor beginnende essayisten, zijn bekend. En onder hen ook een veelbelovende Lebowski-talentpooler: Jilt Jorritsma! Lees hieronder zijn indrukwekkende essay waarvan de aanleiding de beeldhouwwerken van Rodin waren die in het World Trade Center-puin gevonden werden. 


Full Disclosure (2): an essay and poem on writing and belonging by Neil Griffin

A blog series curated by Gina Hay.

En masse, the human race has stayed true to human nature through, for one, not taking literature at face value. We're an inquisitive species. Or, in other terms, a gossiping one. Many literature classes are built on the full exposure of the authors studied. What were their parents like? How did their environments change their writing? And in many cases, which mental breakdown resulted in which famous piece of literature? In this series, we're taking volunteers; writers studying writing, trying to gain a foothold in this "inquisitive" industry, providing us with a glimpse of their own background, and how it has affected their respective writing styles. In addition, they provide some advice to any writer looking for a new perspective.

*
recente posts

#unteilbar

#unteilbar

Karolien Berkvens
Gepost op: 2018-10-15 in: current affairs
Derealisatie

Derealisatie

Jonah Falke
Gepost op: 2018-10-11 in: faits divers
Gepost op: 2018-10-10 in: current affairs