Ook ik ken geen enkele gescheiden man die niet al een andere vrouw bleek te hebben

Ook ik ken geen enkele gescheiden man die niet al een andere vrouw bleek te hebben

Elke Geurts

Een jaar lang hing er hier een A-4’tje met een spreuk aan de muur, opgeschreven door de twaalfjarige in prachtige letters: ‘Hope is the only thing stronger than fear.’ Al die tijd vond ik dat dat heel mooi en waar was. Ik hield me eraan vast. Tot een journaliste er laatst naar keek en op lijzige toon zei dat hoop alleen maar ellende met zich meebracht.

“Hoezo?”
“Hoop schept een droomwereld”, zei ze, “en die wordt niet vervuld. Hoe meer je hoopt, hoe gefrustreerder je wordt. Hoop is pure misleiding. Meer niet.”
“Is wanhoop beter?”
“Dat is de schaduw van hoop.”
“Maar wat moeten we dan?”
“Naar de feiten kijken”, zei ze.

Dat leek me nu typisch een journalistenantwoord, maar meteen nadat zij was vertrokken, haalde ik wel de spreuk van de muur. Wég met die verrekte hoop.

We denderen alweer hard richting Kerst. De periode van het overduidelijke niet samenzijn. ‘De kop is eraf, het kan alleen nog maar beter worden’, schreef mijn schoonzus me.

Een korte blik terug in de tijd leert me dat het nu inderdaad vele malen beter met me gaat dan vorig jaar. Toen wist ik niet dat ik me zó vreselijk rot voelde, maar in vergelijking met nu begrijp ik dat het nimmer zo slecht met me ging als in dat jaar tussen hoop en vrees. Toen ik overal nog een sprankje hoop ontwaarde.

Andere vrouw

Een relatietherapeute vertelde me gisteren dat in de vijfendertig jaar dat ze nu relatietherapie gaf, het nog nooit was voorgekomen dat een man die thuis vertrok niet al op z’n minst een lijntje had lopen met een andere vrouw. Geen enkele uitzondering daargelaten. Let wel: geen enkele. In vijfendertig jaar.

Ze vertelde dat de vrouwen die thuis vertrokken dat vaak wel deden zonder dat er een andere man in het spel was.

“Een man kan nu eenmaal niet alleen zijn”, zei ze. “Zo simpel is het. Dat heeft niks met de gewezen vrouw te maken.”

Het is maar één relatietherapeut, ik kan moeilijk beweren dat de theorie sluitend is, maar voor mij was het frappant, onrustbarend en troostend om te horen. Het gaat overal hetzelfde. Wij zijn geen uitzondering. Ook ik ken inderdaad geen enkele gescheiden man die niet al een andere vrouw bleek te hebben. Ik ken wel veel gescheiden vrouwen die nog altijd alleen zijn. Wat ik hiermee wil zeggen? Dit zijn de feiten, hier moeten we het mee doen.

 

Deze column is eerder gepubliceerd in Trouw. De roman Ik nog wel van jou verscheen onlangs bij Lebowski.


Gepost in: faits divers op 2017-12-11

Door Elke Geurts

Deze column is eerder gepubliceerd in Trouw. De roman Ik nog wel van jou verscheen onlangs bij Lebowski.


Ook van Elke Geurts

Het klinkt kinderachtig voor twee volwassen mensen, maar zonder coach kunnen we het niet

De verjaardag van de zevenjarige kwam dichterbij. Maar in plaats van beter ging het na de scheiding almaar slechter tussen haar vader en mij.

“Misschien krijg je dit jaar twéé feestjes!” meldde ik vast voorzichtig.

“Ik nodig papa gewoon uit op mijn grotemensenfeest hoor!” zei ze meteen. “Ik mag zelf weten wie ik uitnodig.”

“Je wilt toch geen papa en mama die ruziemaken op je verjaardag?”


Een mens die een nieuw thuis zoekt, grijpt altijd terug op iets vertrouwds

Op heel wat plekken in de stad, en net daarbuiten, was ik in gedachten al neergestreken. Ik zag mezelf al dagelijks met mijn zevenjarige naar school tuffen. Moeder en dochter. 
recente posts

Op reis

Op reis

Sabine van den Berg
Gepost op: 2018-04-26 in: faits divers
Verplaatsen

Verplaatsen

Erik Jan Harmens
Gepost op: 2018-04-26 in: current affairs
Privacy

Privacy

Jonah Falke
Gepost op: 2018-04-26 in: faits divers