Niet geheel onbelangrijk nieuws (Jeroen Blankert)

Niet geheel onbelangrijk nieuws (Jeroen Blankert)

Anonymous

Jeroen Blankert put deze week uit niet geheel onbelangrijk nieuws. Tenminste, kan je iets wel nieuws noemen als het al jaren hetzelfde liedje is?

In de Verenigde Staten vielen dit weekend enkele tientallen doden toen schutters binnen enkele uren achter elkaar het vuur openden in Texas en Ohio. Het waren alweer de zestiende en zeventiende massaschietpartij in de VS dit jaar, wat gemiddeld genomen neerkomt op één extreem dodelijk schietincident per elf dagen. (Nu.nl)

We willen onszelf niet op de borst kloppen hoor, en we doen gewoon ons best. We proberen ons steentje bij te dragen, net als iedereen. Hoewel het soms best moeilijk is om uit te maken wat nou goed is en wat juist niet, en vooral wat het uitmaakt, op wereldschaal. Het blijft natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat, de inspanningen van de individuele burger. Maar ja, toch. We doen het gewoon niet. Eigenlijk al ons hele leven hebben we het nog nooit gedaan. Lukraak om ons heen geschoten. Ook niet op school. Zelfs niet toen we jong waren en er wel alle aanleiding toe hadden. Er zaten namelijk heus wel van die echte etterbakken op die school. En er waren ook maandagen dat we echt dachten, tjonge jonge, wat een verschrikkelijke klote maandag is dit zeg. Maar toch. Nee, we deden het gewoon niet. Dat was toch beter. En als vrienden vroegen 'Wat maakt het uit? In Amerika doen ze het bijvoorbeeld allemaal! Een of twee schietpartijen meer of minder doen er toch niet zoveel toe?' Dan zeiden wij gewoon 'Nee, het voelt gewoon niet goed en alle kleine beetjes helpen.' Als iedereen zo zou denken, zo van ja, zij doen het ook, dan doorbreek je natuurlijk nooit die cirkel. Nou, en zo is het gebleven. We zijn er nu ook helemaal aan gewend en missen het helemaal niet. Er zijn ook genoeg vervangers trouwens. Soms gaan we wandelen. Ook lezen we wel eens een boek of gaan bij vrienden op bezoek. Soms kijken we gewoon uit het raam, of naar de televisie. Een potje voetbal kan ook leuk zijn. Eten, een schilderij maken of naar het museum gaan, dansen of zingen. Nee, er zijn echt genoeg andere dingen te doen. En we weten bijna zeker dat we nooit meer in de verleiding komen. En alle beetjes helpen. Echt!

 


Gepost in: faits divers op 2019-09-04