Moedervlekken dagboek (5)

Moedervlekken dagboek (5)

Arnon Grunberg

Het zou te ver gaan om te zeggen dat tv een trauma is, dat verdient de tv niet, maar aan mijn schaarse deelnames aan diverse talkshows heb ik ervaringen gehouden die ik onaangenaam zou willen noemen. 

Nee, Brands met Boeken en Buitenhof zijn doorgaans aangename ervaringen, maar zodra andere gasten moeten aanschuiven begint de ellende. Tafelgesprekken zouden verboden moeten worden, althans op televisie.
Ik herinner me een optreden in 2001 bij Barend & Van Dorp toen ik uit beleefdheid over televisieseries en liedjes begon te spreken die ik nog nooit had gezien en gehoord. Beleefdheid is soms nauwelijks te onderscheiden van een paniekaanval.
Op donderdagavond zou ik naar Pauw gaan. De Wereld Draait Door mocht ik overslaan; ik had ooit gezegd dat ik met Matthijs van Nieuwkerk wel naar een naaktstrand wilde in ruil voor mijn aanwezigheid in zijn show, maar van een naaktstrand met Van Nieuwkerk is het nog niet gekomen.
Eerder deze week zei ik tegen mijn uitgever: ‘Ieder serieus mens denkt weleens over zelfmoord na.’ Waarop hij had geantwoord: ‘Je mag doen wat je wilt, maar doe het na Pauw, anders breng je de campagne in gevaar.’
Na Pauw begon de vrijheid, zoveel was duidelijk.
Er zaten mensen aan tafel die ik niet kende. Op Ali B na, daarom concentreerde ik me op hem.
Na afloop was er drank en bittergarnituur, wat doorgaans veel goedmaakt.
Jeroen Pauw stond als een verloren vogeltje tegen de muur gedrukt. Ik begreep dat dit voor niemand makkelijk was.
Misschien was het een poging mijn eigen leven zin te geven, maar ik dacht: laat ik me de komende jaren maar over Jeroen Pauw ontfermen.


Gepost in: proza op 2016-05-07

Door Arnon Grunberg

Arnon Yasha Yves Grunberg is geboren in Amsterdam in 1971 en werd op zeventienjarige leeftijd van school gestuurd. Op zijn negentiende begon hij een uitgeverij gespecialiseerd in niet-Arische, Duitse literatuur. Zijn eerste roman, Blauwe maandagen, werd bekroond met de Anton Wachterprijs voor het beste debuut en werd vertaald in dertien talen. Hij was toen slechts drieëntwintig jaar oud.
Bij Lebowski verschenen in 2004 De joodse messias (shortlist Gouden Uil en AKO Literatuurprijs) en in 2008 Onze oom (shortlist Libris Literatuurprijs). In 2016 verschijnt op Moederdag de roman Moedervlekken.


Ook van Arnon Grunberg

'Mijn moeder zou heel trots geweest zijn'

Arnon Grunberg verzorgt – samen met de Vlaamse dichteres Charlotte van den Broeck – de openingsspeech op de Frankfurter Buchmesse. ‘Ik zal niet nalaten om iets te zeggen over de wereld, ons huidige Europa en de vluchtelingencrisis. Maar wat kan literatuur helemaal bewerkstelligen?’

 


Werelddominantie

Op 25 augustus jongstleden stelde Nicholas Kristof, columnist voor The New York Times, dat vandaag, tot onze schaamte, Anne Frank een Syrisch meisje is. 
 
recente posts