Moedervlekken dagboek (4)

Moedervlekken dagboek (4)

Arnon Grunberg

Een uitgever maakte een grap dat een boek dat niét gesigneerd is op een dag weleens meer waard zou kunnen zijn dan een gesigneerd exemplaar. Toch gaan schrijvers en uitgevers ijverig door met signeersessies. Ook ik.

Ik ga alleen niet meer in een boekhandel achter een tafeltje zitten. Ooit heb ik tegen mijn ex gezegd: ‘Er zijn grenzen aan mijn masochisme.’
Elke uitgever echter probeert de grenzen van zijn auteurs weer op te rekken, in naam van de promotie of van welke afgod dan ook.
Woensdagmiddag moest ik vijfhonderd boeken signeren. Boekhandels bestellen tegenwoordig gesigneerde exemplaren, de schrijver hoeft dan niet meer langs te komen. Efficiency heet dat geloof ik, al kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat de boekhandelaar de auteur niet wil ontmoeten. Toen ik in 1998 het Boekenweekgeschenk had geschreven zei de jongen die me rondreed: ‘Die boekhandelaren willen steeds weten of je vreselijk bent.’
‘En wat zeg je?’ vroeg ik.
‘Dat het wel meevalt,’ antwoordde hij.
Op de desbetreffende woensdagmiddag – het was weer om in het park op een grasveldje te gaan liggen en na te denken over de zinloosheid van het leven – werd ik ‘op de zaak’, zoals dat heet, naar een vergaderruimte geleid. Daar lagen de vijfhonderd boeken.
Een stagiaire met prachtig rood haar hield ze voor me open. Haar handen fascineerden me. Een andere medewerkster deed ze na de krabbel in een doos.
Na gedane arbeid zei de uitgever: ‘Nu mag je in mijn kamer op de bank een dutje doen.’

 


Gepost in: proza op 2016-05-06

Door Arnon Grunberg

Arnon Yasha Yves Grunberg is geboren in Amsterdam in 1971 en werd op zeventienjarige leeftijd van school gestuurd. Op zijn negentiende begon hij een uitgeverij gespecialiseerd in niet-Arische, Duitse literatuur. Zijn eerste roman, Blauwe maandagen, werd bekroond met de Anton Wachterprijs voor het beste debuut en werd vertaald in dertien talen. Hij was toen slechts drieëntwintig jaar oud.
Bij Lebowski verschenen in 2004 De joodse messias (shortlist Gouden Uil en AKO Literatuurprijs) en in 2008 Onze oom (shortlist Libris Literatuurprijs). In 2016 verschijnt op Moederdag de roman Moedervlekken.


Ook van Arnon Grunberg

'Mijn moeder zou heel trots geweest zijn'

Arnon Grunberg verzorgt – samen met de Vlaamse dichteres Charlotte van den Broeck – de openingsspeech op de Frankfurter Buchmesse. ‘Ik zal niet nalaten om iets te zeggen over de wereld, ons huidige Europa en de vluchtelingencrisis. Maar wat kan literatuur helemaal bewerkstelligen?’

 


Werelddominantie

Op 25 augustus jongstleden stelde Nicholas Kristof, columnist voor The New York Times, dat vandaag, tot onze schaamte, Anne Frank een Syrisch meisje is. 
 
recente posts

Bezit

Bezit

Jonah Falke
Gepost op: 2019-12-12 in: faits divers
Ruzie

Ruzie

Elke Geurts
Gepost op: 2019-12-11 in: faits divers
Gepost op: 2019-12-05 in: faits divers