Moedervlekken dagboek (4)

Moedervlekken dagboek (4)

Arnon Grunberg

Een uitgever maakte een grap dat een boek dat niét gesigneerd is op een dag weleens meer waard zou kunnen zijn dan een gesigneerd exemplaar. Toch gaan schrijvers en uitgevers ijverig door met signeersessies. Ook ik.

Ik ga alleen niet meer in een boekhandel achter een tafeltje zitten. Ooit heb ik tegen mijn ex gezegd: ‘Er zijn grenzen aan mijn masochisme.’
Elke uitgever echter probeert de grenzen van zijn auteurs weer op te rekken, in naam van de promotie of van welke afgod dan ook.
Woensdagmiddag moest ik vijfhonderd boeken signeren. Boekhandels bestellen tegenwoordig gesigneerde exemplaren, de schrijver hoeft dan niet meer langs te komen. Efficiency heet dat geloof ik, al kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat de boekhandelaar de auteur niet wil ontmoeten. Toen ik in 1998 het Boekenweekgeschenk had geschreven zei de jongen die me rondreed: ‘Die boekhandelaren willen steeds weten of je vreselijk bent.’
‘En wat zeg je?’ vroeg ik.
‘Dat het wel meevalt,’ antwoordde hij.
Op de desbetreffende woensdagmiddag – het was weer om in het park op een grasveldje te gaan liggen en na te denken over de zinloosheid van het leven – werd ik ‘op de zaak’, zoals dat heet, naar een vergaderruimte geleid. Daar lagen de vijfhonderd boeken.
Een stagiaire met prachtig rood haar hield ze voor me open. Haar handen fascineerden me. Een andere medewerkster deed ze na de krabbel in een doos.
Na gedane arbeid zei de uitgever: ‘Nu mag je in mijn kamer op de bank een dutje doen.’

 


Gepost in: proza op 2016-05-06

Door Arnon Grunberg

Arnon Grunberg (1971) is een van de belangrijkste schrijvers van Nederland. Naast romancier is hij columnist, essayist en journalist. Zijn werk wordt vertaald in vele landen en is meermaals bekroond.


Ook van Arnon Grunberg

De caravan, de Joodse bejaarden en de hoofdstukcijfers: Arnon Grunberg over zijn tour du 'Bezette gebieden'

We vroegen Arnon Grunberg om een terugblik op de twee wonderlijke weken die hij doorbracht in een caravan, vanwege de verschijning van zijn nieuwe roman Bezette gebieden. Over geiten, het lokken van bejaarden, koosjere wijn, flauwvallende lezers en het oplossen van het probleem van de literatuur met hoofdstukcijfers.


Anneke Brassinga spreekt Arnon Grunberg toe over zijn nieuwe roman 'Bezette gebieden'

Dit is de toespraak die Anneke Brassinga uitsprak bij de presentatie van de roman Bezette gebieden van Arnon Grunberg, 9 januari 2020 in Beth Shalom te Amsterdam. Over het uitlachen van je lot, het zoeken van een heenkomen, over de epische dimensie van Bezette gebieden, over hoe de lezer op zijn qui-vive moet blijven, over de vleselijke taal die ook exploratie is van verstandhoudingen, waarheden en collectieve heugenis, en meer.
recente posts