Moedervlekken dagboek (1)

Moedervlekken dagboek (1)

Arnon Grunberg

De cultuurindustrie is ook maar een fabriek. 

Zodra de auteur ophoudt met schrijven of met research voor het schrijven en zichtbaar meedraait met die fabriek beseft hij weer dat hij een fabrieksarbeider is. Misschien minder dan dat, hij is de schroef die wordt aangedraaid, al kan hij zich soms nog wel verzetten tegen dat aandraaien.
Ruwweg zijn er drie mogelijkheden inzake interviews ten behoeve van de promotie van een boek.
De journalist heeft het niet gelezen, maar hij probeert dat te verhullen door over actuele kwesties te spreken waarvan hij vermoedt dat die met het boek te maken hebben.
De journalist zegt: ‘Ik ben maar tot bladzijde vijftig gekomen. Prachtig, maar ik moet het nog uitlezen, mijn vrouw is aan het bevallen.’ Dat is eerlijk.
Of de journalist heeft het boek daadwerkelijk gelezen. Toch een klein wonder.
Het eerste interview over deze roman vond plaats op het terras van hotel Baur au Lac in Zürich. Het was een broeierige lentedag. Het interview werd afgenomen door Mark Schaevers, een vriend, dus noodgedwongen speelden we een toneelstukje. Dat hoeft de kwaliteit van het interview niet te beïnvloeden. ‘Wat is je eerste herinnering?’ vroeg hij. ‘Je hebt het onlangs opgeschreven in een stuk dat in De Groene stond.’
Ik pijnigde mijn geheugen, maar ik wist het niet meer. De opvatting dat de werkelijkheid ook maar fictie is, is niet de mijne, maar voor de romanschrijver voelt het eigen verleden soms angstaanjagend aan als fictie. En ik wist even niet meer wat ik verzonnen had.

 

Op 6 mei verschijnt de nieuwe roman van Arnon Grunberg: Moedervlekken. Voor Nooit Meer Slapen (VPRO radio 1) houdt hij de hele week een dagboek bij. Vannacht was aflevering 1.


Gepost in: proza op 2016-05-03

Door Arnon Grunberg

Arnon Yasha Yves Grunberg is geboren in Amsterdam in 1971 en werd op zeventienjarige leeftijd van school gestuurd. Op zijn negentiende begon hij een uitgeverij gespecialiseerd in niet-Arische, Duitse literatuur. Zijn eerste roman, Blauwe maandagen, werd bekroond met de Anton Wachterprijs voor het beste debuut en werd vertaald in dertien talen. Hij was toen slechts drieëntwintig jaar oud.
Bij Lebowski verschenen in 2004 De joodse messias (shortlist Gouden Uil en AKO Literatuurprijs) en in 2008 Onze oom (shortlist Libris Literatuurprijs). In 2016 verschijnt op Moederdag de roman Moedervlekken.


Ook van Arnon Grunberg

'Mijn moeder zou heel trots geweest zijn'

Arnon Grunberg verzorgt – samen met de Vlaamse dichteres Charlotte van den Broeck – de openingsspeech op de Frankfurter Buchmesse. ‘Ik zal niet nalaten om iets te zeggen over de wereld, ons huidige Europa en de vluchtelingencrisis. Maar wat kan literatuur helemaal bewerkstelligen?’

 


Werelddominantie

Op 25 augustus jongstleden stelde Nicholas Kristof, columnist voor The New York Times, dat vandaag, tot onze schaamte, Anne Frank een Syrisch meisje is. 
 
recente posts

Bezit

Bezit

Jonah Falke
Gepost op: 2019-12-12 in: faits divers
Ruzie

Ruzie

Elke Geurts
Gepost op: 2019-12-11 in: faits divers
Gepost op: 2019-12-05 in: faits divers