Leveren

Leveren

Erik Jan Harmens

Vannacht droomde ik dat ik gastschrijver was bij het VPRO radioprogramma ‘Nooit meer slapen’ en dat presentator Pieter van der Wielen tegen mij zei: ‘Erik Jan, ga je gang…’ en dat ik mijn verhaal wilde voorlezen maar erachter kwam dat ik helemaal niks had opgeschreven. Als ik al letters had getikt, waren ze allemaal weggebackspaced.

Na tien seconden, die voelden als uren, vroeg Pieter van der Wielen: ‘Eh… Erik Jan…?’ Al wat je hoorde was mijn zachte ademhaling, als van een verlegen hijger.

Ik ben bang om niet te kunnen leveren. Als ik moet optreden en naar de microfoon loop ben ik bang dat er niks komt als ik mijn mond open doe. Als ik vooraan in een rij voor het stoplicht sta en het wordt groen, ben ik bang dat ik mijn gaspedaal niet krijg ingedrukt. Als iemand zegt: ‘Ik hou van jou’, ben ik bang dat ik het tegenovergestelde terugzeg, in plaats van met mijn handen een hartje te vormen.

Ik lijk in spits Luuk de Jong van PSV een niet-leverende lotgenoot gevonden te hebben. De Jong maakte dit seizoen in dertien wedstrijden pas drie doelpunten, voor het laatst op 24 september. Afgelopen weekend kon hij een bal vrij inkoppen, de verdedigers van de tegenstander waren al naar de middenstip aan het lopen. En ook toen kopte hij naast.

Als puber maakte ik op het basketbalveldje de ene driepunter na de andere, maar als ik vrije doortocht kreeg richting het netje van de tegenstander dacht ik: stel dat ik mis? Die vraag werd een seconde later beantwoord.

PSV verloor vanavond de Champions League-wedstrijd tegen Atlético Madrid kansloos, met 2-0. Dat Luuk de Jong niet scoorde was dit keer niet verwonderlijk: hij zat op de bank.

Deze week draagt Erik Jan Harmens elke nacht een verhaal voor op basis van de actualiteit, bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1. Afgelopen nacht de derde, over missen voor open doel en verlegen hijgen.


Gepost in: proza op 2016-11-24

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. Hij werkt aan een nieuwe dichtbundel en roman, maar in het najaar van 2018 verschijnt bij Lebowski eerst een nieuw autobiografisch werk, over leven in het licht.


Ook van Erik Jan Harmens

Combineren mogelijk

Nog stommer dan goede voornemens zijn mensen die zeggen dat goede voornemens stom zijn. Zo ook is nog saaier dan Twitter zelf: mensen die op Twitter gaan roepen hoe saai Twitter is. Technisch gesproken kun je me 's nachts wakker maken voor een portie Zweedse balletjes van IKEA, maar het hoéft echt niet, want ik vind ze niet te nassen, maar ga ze dus ook niet steeds bestellen om vervolgens te verzuchten hoe smerig die kutballen zijn, want dat wist ik al. Met excuses voor mijn expliciete taal, maar zo staat het op de zak: K.Ö.T.T.B.U.L.L.A.R.  


Homo's en honden

"Ik heb homo’s in mijn naaste omgeving’’, had zevenvoudig Oranje-international en oud-speler van ADO en Feyenoord Ruben Schaken gezegd, in een poging te benadrukken geen homofoob te zijn. Gek genoeg is het zo dat hoe krachtiger je beweert geen homofoob te zijn, hoe meer het lijkt dat je het bent.
recente posts

Worst

Worst

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-19 in: current affairs
Gepost op: 2018-01-19 in: faits divers
Taal

Taal

Sabine van den Berg
Gepost op: 2018-01-19 in: faits divers
Waarheid

Waarheid

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-18 in: current affairs