Het is je niet aan te zien #7. Ik was mezelf niet, ik was bezeten (Ko van 't Hek)

Het is je niet aan te zien #7. Ik was mezelf niet, ik was bezeten (Ko van 't Hek)

Anonymous

Depressie is een ziekte die niet altijd zichtbaar is. Het was Ko van ’t Hek bijvoorbeeld niet aan te zien. Maar uitleggen wat je doorstaat tijdens een depressie bleek ook ondoenlijk. Inmiddels gaat het beter met hem en lukt het hem te zeggen wat daarvoor, net als veel anderen die last hebben van een depressie, niet lukte.

*

Zo moet het voelen om bezeten te zijn, dacht ik. Zo voelt het als een duistere geest bezit van je heeft genomen. Geannexeerd door een zwart spook dat fuckt met m'n gedachtes en gevoelens. Er zit iets in me. Er zit iets in me wat me heeft overgenomen. De depressie gijzelt mijn echte ik.

Het is een jaar geleden en ik zit middenin een depressie. Ik lijk op mezelf, qua uiterlijk, maar feitelijk zit er een totaal ander iemand tegenover mijn moeder. Iemand die voortdurend kribbig is, iemand die niet in staat is om lief te hebben, iemand die het niet meer ziet zitten. Iemand die niet meer haar zoon is en ook niet weet hoe hij die weer moet worden.

Ik zeg tegen haar dat het me spijt dat ik zo gesloten en kortaf ben, maar dat dat komt omdat ik mezelf niet ben. Het lijkt een herinnering uit een vorig leven, herinneringen uit het leven van iemand anders. Niet zo gek misschien, ik was immers mezelf niet. Nu kan ik me bijna niet meer voorstellen dat ik die gedachten en gevoelens echt heb gehad. Zoals je je in de zomer niet voor kunt stellen hoe godvergeten koud het in de winter kan zijn.

Tijdens de depressie wordt mijn volledige aandacht opgeëist door sombere gedachten en de zinloosheid van het bestaan. Het zuigt alles op, ik ben uitgeput. Ik weet niet meer wat ik moet zeggen of zelfs wat ik moet denken. Ik ben verslagen, afgevlakt, ik kan er niks meer bij hebben. Ik kan niet meer genieten van de dingen die ik ooit leuk vond. Ik ben he-le-maal leeg.

Ik zie het gebeuren, maar ik kan er niks aan veranderen. Ik zit gevangen in mezelf: uitgehold, afgesloten, onbereikbaar. Of allemaal tegelijk. Hoe graag ik het ook wil, het lukt me niet om verbinding te maken. Met m’n moeder niet, met m’n lief niet, met niks en niemand eigenlijk.

Het voelt alsof mijn binnenkant voortdurend in de schaduw staat. Geen roze bril, maar een grijze. Een duistere sluier is over me heen getrokken. De kleur is uit de wereld verdwenen. De zon schijnt niet voor mij en het gras is grauw geworden.. Er is geen enkele reden om er iets van proberen te maken, het heeft toch allemaal geen zin. Ik heb totaal geen controle meer over m’n gedachten, gevoelens en gedrag. Ik kan wel proberen om andere dingen te denken, maar de zwarte stemmen zijn zo hard en constant aanwezig dat ik in ze geloof. Dat was toen.

Voor mij kwam er een omslagpunt toen ik kon inzien dat de depressie geen bezit van mij had genomen, maar dat ik de depressie bezat. Ik heb die ziekte, hij bezit mij niet. Dat betekent ook dat ik de baas ben. Ik kan ’m temmen. Ik wist nog niet hoe, maar ik zag dat het kon. Die mogelijkheid zien gaf hoop. En hoop brengt de eerste barsten in een ziekte die gebouwd is op hopeloosheid.

Ben of ken je iemand die (soms) verlangt naar de dood? Bel 113 of ga naar 113.nl. Daar zitten mensen die je kunnen helpen. Alsjeblieft, doe het.

Foto: Catharina Gerritsen


Gepost in: faits divers op 2019-07-17

Door Anonymous


Ook van Anonymous

Het plein (Ananda Serné)

Ananda Serné schreef een kerstverhaal dat zich afspeelt net boven de poolcirkel, waar een klein dorpje wordt geteisterd door grote dromen.


Vosje, een kerstverhaal (Bodil de la Parra)

Bodil de la Parra licht die avond uit, vele jaren geleden, toen ze nog op de theaterschool zat en uitgenodigd werd op een hip kerstdiner waar de dresscode 'extravagant' was. Het bleek al gauw dat andere gasten dat kledingvoorschrift iets serieuzer hadden genomen dat zij. Een kerstverhaal.
recente posts