Het doet ons wat als Marco de oppas zo liefdevol over Samuel praat

Het doet ons wat als Marco de oppas zo liefdevol over Samuel praat

Willem Vissers

We zijn zielsblij met Marco Bot, de oppas van Samuel, een vriend bovendien. Marco is 31 jaar en in het dagelijks leven werkt hij bij de Jeugdbescherming. Hij is wel wat gewend. Bovendien is hij grappig en altijd opgewekt. Als Bernique en ik samen weg moeten, hopen we dat Marco kan komen. Als hij is gearriveerd, zwaait Samuel ons meteen uit, eventueel met de nodige poeha als het hem niet snel genoeg gaat. Wegwezen, papa en mama.
 

Samuel, de peuter in het lijf van een puber, kunnen we niet overlaten aan een meisje van 15. Vinden wij tenminste. We zien het al voor ons, dat een opgroeiende vrouw de poepluier moet verschonen van het ventje dat in bepaalde opzichten al een man is. Nee, dan Marco.

Marco, kinderloos nog, had nooit gedacht dat hij eens een volle luier van een vreemd kind zou verschonen. Hij doet het achteloos nu. Het serieuze oppaswerk bij ons begon met Hylke de Vries, die met drie andere studenten in een huis woonde en een baantje zocht. Hij meldde zich aan bij oppas.nl, tot hilariteit van de anderen, onder wie Marco. Oppassen, dat was toch echt iets voor meiden. Bernique nam, het is alweer een jaar of tien geleden, contact op met Hylke en vertelde dat het om een speciaal kind ging: een meervoudig gehandicapte jongen die vrijwel niets kon zonder hulp.

Gaandeweg nam Marco het werk van Hylke over. Ze zijn weleens samen geweest, ook voor de gezelligheid. Marco is met Samuel meegegroeid. Hij hield door de jaren heen diepzinnige gesprekken met onze oudste zoon David en hij heeft oneindig veel in de woonkamer gevoetbald met Joshua. Zo is er ooit een beeldje uit Afrika gesneuveld, tijdens de partijtjes op het scherp van de snede met Hylke en Marco. Maar ja, wat is nu een of andere sculptuur, vergeleken bij voetbalgenot? Juist.

Marco komt tegenwoordig ook op verjaardagen en hij speelde als invaller in ons voetbalteam van Terrasvogels. Hij was meteen een versterking. Fit, overal inzetbaar. Hij is eens op mijn kaart naar het theater geweest toen Samuel net was gevallen en naar het ziekenhuis moest.

Marco is gek op Samuel. 'Hij lacht ook zo lief.' Hij weet precies waar hij hem moet kietelen en wat Samuel leuk vindt. Als Marco het bed bijvoorbeeld in schokjes omhoog takelt, is Samuel echt in zijn nopjes.

Als we Marco vragen wat hij bijzonder vindt aan Samuel, antwoordt hij zonder nadenken: 'Dat hij zich zo geweldig ontwikkelt. Hij was zo klein toen ik voor het eerst kwam, bijna acht jaar geleden. Hij kon nagenoeg niets. Nu is hij echt een kerel, een grote, blije jongen. Hij kan lopen en hij wijst op het pictogrammenbord aan wat hij wil doen. Als hij moe is, pakt hij zelf het pictogram van slapen.'

Samuel probeert Marco zelfs te manipuleren door hem te bewegen het geluid van de tv harder te zetten, want hoe harder hoe beter. Het doet ons wat, om Marco zo liefdevol te horen praten over Samuel. We weten best dat hij geweldig is vooruitgegaan door de jaren heen, maar het is mooier om het eens te horen van een ander.
 

Willem Vissers (1964) schrijft wekelijks in de Volkskrant over het leven met de gehandicapte Samuel, de middelste van zijn drie zonen. Zijn kroniek verschijnt iedere woensdag op het Lebowski Blog. Dit is deel 39.

Reageren? w.vissers@volkskrant.nl

Foto © Marijn Scheeres


Gepost in: faits divers op 2017-09-27

Door Willem Vissers


Ook van Willem Vissers

Een aparte gewaarwording om zo'n jongetje tot volwassen man te zien uitgroeien

De donzige haartjes op zijn bovenlip werden steeds harder en kregen een donkere tint. Aan zijn kin groeiden best lange haren. Het was een vreemd gezicht. Samuel, qua geestelijke ontwikkeling maximaal een reuzenpeuter te noemen, krijgt kort voor zijn 17de verjaardag een snorretje en een baard.


Op de iPad werkt Samuel als een diskjockey die zijn set bij elkaar aan het sprokkelen is

Soms bezorgt Samuel ons zo'n hevige lachbui dat we bijna huilen, dat ons hoofd voorover op tafel ligt na het eten, ook omdat we niet de indruk willen wekken dat we hem uitlachen. Zoiets gebeurde vorige week. Maar eerst nog even hoe het zover kwam.
recente posts

Op reis

Op reis

Sabine van den Berg
Gepost op: 2018-04-26 in: faits divers
Verplaatsen

Verplaatsen

Erik Jan Harmens
Gepost op: 2018-04-26 in: current affairs
Privacy

Privacy

Jonah Falke
Gepost op: 2018-04-26 in: faits divers