Her

Her

Jonah Falke

Op aanraden van mijn vriendin zag ik deze week de film Her van Spike Jonze. In de film wordt de hoofdpersoon verliefd op de stem van zijn operating system. Wellicht raadde ze de film aan om me voor te bereiden op de toekomst. Ik hou doorgaans erg van haar onbevangen pragmatisme. Her was echter een schrikbeeld. Mijn innerlijke romanticus begon te steigeren. Ik vervloekte m’n eigen kleinzerigheid.

Na afloop van de film belde ik haar en zei: ‘Op alleen jouw stem zou ik ook verliefd kunnen worden hoor.’

Ze zei: ‘Maar je wilt elkaar toch in de ogen kijken? Mijn olijf-ogen.’

Over dat ik ogen de meest oninteressante vrouwelijke rondingen vind, zweeg ik. Je al te persoonlijke gedachtes kun je maar beter zo lang mogelijk voor jezelf houden, denk ik.

Maar dat ze terugdacht aan die olijf-ogen deed me deugd. Een jaar geleden, op Valentijnsdag, keek haar aan en zag ik dat haar ogen leken op doorgesneden groene olijven. Ik vertelde het haar.

Ze zei toen: ‘Dat is het mooiste wat ooit iemand op Valentijnsdag tegen me heeft gezegd.’

Wat anderen ooit tegen haar hadden gezegd, kan ik alleen maar raden. Ik vroeg er ook niet naar. Als er soms toch iets ter sprake komt waar andere geliefden bij betrokken waren, zeggen we beiden even luchtig: ‘Oh, was dat misschien in je vorige leven?’

‘Ja, dat was in mijn vorige leven,’ zegt de ander dan.

Een jaar later, in dit leven, uit de liefde zich soms in de meest praktische zaken. Vanavond zal ik voor haar koken. Een gerecht met olijven sluit ik niet uit.


Gepost in: faits divers op 2018-02-15

Door Jonah Falke


Ook van Jonah Falke

Ogen

Mijn vader en ik vergezelden een Griekse man bij de kapper in het stadje Kozani. Daarna zouden we iets gaan eten in de bergen. De man zei: ‘Het duurt maar vijf minuten, zoveel haar heb ik niet.’


Voedsel, medicijnen en weemoed

Een gedrongen Duitse douanebeambte vroeg in gebroken Engels: ‘Heeft u voedsel of medicijnen bij zich?’ Naar waarheid antwoorde ik van niet. Toch vroeg hij me mee te komen om mijn bagage nader te onderzoeken. Bij het inchecken overvalt me altijd het idee: nu gaan ze me betrappen. Het is geen nieuws dat je ook voor iets wat je niet hebt gedaan veroordeeld kunt worden. Een zenuwlijer ziet van alles. Maar wat is het verschil tussen een zenuwlijer en een fantast?
recente posts

Gepost op: 2018-03-16 in: current affairs
Russische Beer

Russische Beer

Sabine van den Berg
Gepost op: 2018-03-16 in: proza