F. Starik: goed met de dood

F. Starik: goed met de dood

Guest

F. Starik, pseudoniem van Frank von der Möhlen (Apeldoorn, 1 juli 1958 – Amsterdam, 16 maart 2018), is er niet meer. Zelf schreef hij dat hij goed is met de dood. 


Goed met de dood

Starik is goed met de dood zeggen ze
zo krijgt hij 's nachts bericht van lieve
stille Boeddha: konijn is dood, schrijft A.

Zielig hoor, tettert de man die goed
met de dood is 's morgens in haar antwoordapparaat:
het gaat zoals het gaat, en ja, het lijkje kan

gewikkeld in een oude krant, mee met de vuilnisman.
Wij van Starik adviseren: bewaar het dier niet langer
op het balkon. Kan niet. Vliegen. Heeft geen veren.


Uit: De verdwijnkunstenaar, Vassallucci, 2004
 

Op de achterflap van de bundel De verdwijnkunstenaar lezen we typerend: 'In een prettig parlando, ogenschijnlijk vanzelfsprekend, durft Starik het in De verdwijnkunstenaar aan de grote thema's afscheid en dood te verbinden met een modern levensgevoel: scherp, ironisch, maar altijd vol mededogen.' 

Er zijn mooie stukken geschreven over Frank Starik deze week, we doen een greep: bijvoorbeeld deze van L.H. Wiener. Zijn vriendschap met Starik was de kortste vriendschap uit zijn leven. Marieke Lucas Rijneveld eerde hem met dit gedicht van haar hand: 'Een verkeerd geparkeerde auto'Trouw-journaliste Sybilla Claus was vorige maand nog aanwezig bij een begrafenis waarbij Starik met poëzie afscheid nam van een dode,  een ritueel dat hij vanuit het intitiatief De Eenzame Uitvaart - waarvan hij aanjager was - meer dan 200 keer uitvoerde. Thomas de Veen schreef voor NRC over Stariks obsessie met de dood.

Kunststof eerde Starik met een uur radio en ook de VPRO, waar hij één van de vaste columnisten was van Nooit meer slapen, heeft door de jaren heen een schat aan luistermateriaal van Starik op haar website verzameld. Die laatste omroep deelde ook onderstaande video van Starik bij de Nacht van de Poëzie in 2016.
 


Vandaag zal Starik geëerd worden in de kapel op Sint Barbara op de Spaarndammerdijk. Door zijn Vrouwkje Tuinman, door dichters, door vrienden. Op de rouwkaart lezen we: "De plechtigheid zal, naar Stariknormen, kort en puntig zijn. Na afloop is er gelegenheid om elkaar bij een hapje en drankje te omhelzen. Frank hield van witte leliën, ‘stinkers’."

Foto: Keke Keukelaar


Gepost in: current affairs op 2018-03-23

Door Guest

Blogs geschreven door gastbloggers...


Ook van Guest

De Selectie (slot): Lot Veelenturf

Lebowski gaat, in samenwerking met ArtEZ Creative Writing, in rap tempo 11 jonge schrijvers op u afvuren. Iedere week een. Wat ze kenmerkt is talent, veelzijdigheid en een frisse blik. Elke woensdag wordt van een van de schrijvers uit de selectie poëzie, een kort verhaal of een essay op de stip gelegd. Nog ongepubliceerd, dus u krijgt telkens een primeur!

Lot Veelenturf maakt het feest (en de reeks) compleet, en in all fairness: Lot liep bij ons stage en was zelf het creatieve brein achter De Selectie. Nu is Lots stage afgelopen en plaatsen we als knallende afsluiter de audiodocumentaire Sugartits, over drag en de mensen achter de laag make-up en glitter. Enjoy!


Jong en s c h r i j v e n d (door Gina Hay)

Iedere week bespreken we bij de redactievergadering van Lebowski alle roddel en achterklap in boekenland. Deze week kwam het Volkskrant-artikel ter sprake waarin Aleid Truijens zes tips voor ambitieuze amateurschrijvers deelde. NRC-journalist Thomas de Veen ging in de aanval op Twitter: hij vond de tips ‘verschrikkelijk, op het cynische af’.* Wij op onze beurt wendden ons tot onze kersverse schrijvende stagiaire Gina Hay, negentien jaar, en studente Creative Writing aan de University of Victoria in Canada. Denkt zij dat je schrijven kan leren op een school – net als dat je viool kan leren op het conservatorium, of fotografie aan de kunstacademie? Zij antwoordde, geheel in stijl, in een essay – gericht aan alle nieuwe schrijvers.
recente posts

Oxytocine

Oxytocine

Jonah Falke
Gepost op: 2018-08-16 in: faits divers
Griekse kust

Griekse kust

Jonah Falke
Gepost op: 2018-08-09 in: faits divers
Gepost op: 2018-08-07