De Selectie (slot): Lot Veelenturf

De Selectie (slot): Lot Veelenturf

Guest

Lebowski gaat, in samenwerking met ArtEZ Creative Writing, in rap tempo 11 jonge schrijvers op u afvuren. Iedere week een. Wat ze kenmerkt is talent, veelzijdigheid en een frisse blik. Elke woensdag wordt van een van de schrijvers uit de selectie poëzie, een kort verhaal of een essay op de stip gelegd. Nog ongepubliceerd, dus u krijgt telkens een primeur!

Lot Veelenturf maakt het feest (en de reeks) compleet, en in all fairness: Lot liep bij ons stage en was zelf het creatieve brein achter De Selectie. Nu is Lots stage afgelopen en plaatsen we als knallende afsluiter de audiodocumentaire Sugartits, over drag en de mensen achter de laag make-up en glitter. Enjoy!

*

Hé. 
Mijn naam is Lot.

Ik ben een dragqueen. Of king. Laten we het zo zeggen: ik doe wel eens drag.
Acht maanden geleden zette ik voor het eerst een pruik op en ging ik uit als Sandra Sugartits. Sandra omdat dat is hoe Hans –mijn dragmoeder, die je zo nog zult horen– iedereen noemt (maar dan zo: San-draa) en Sugartits omdat ik kleine tieten heb en iets meer van suiker hou dan goed voor me is.

Ik heb in acht maanden tijd veel geleerd over drag. Zoals dat Shakespeare vermoedelijk degene is die het woord heeft bedacht (het zou een afkorting zijn in de regieaanwijzingen voor Dressed As Girl), dat je als dragqueen Pritt op je wenkbrauwen smeert om ze te laten verdwijnen en dat het soms allemaal ook heel verwarrend kan zijn.

Omdat drag vaak een visueel spektakel is, wil ik in deze docu de mensen achter de laag make-up en glitter laten horen. Want de drie mensen die ik heb geïnterviewd hebben stuk voor stuk een interessant persoonlijk verhaal.

Ik spreek met Hans, Eleonora en Suus over hun eerste keer drag, gender, hun angsten en hun dromen, om erachter te komen wat drag voor mij betekent.

Luister de audiodocumentaire Sugartits hier.

*

LOT VEELENTURF (1996) schrijft essays en korte verhalen.  
Lot is derdejaars student Creative Writing aan ArtEZ Arnhem en doet onderzoek naar identiteit, het belang van genderneutrale voornaamwoorden en wat het betekent om een lichaam te hebben. Hen is zelf genderqueer en heeft een audiodocumentaire gemaakt over gender: een zoektocht aan de hand van drag.
Eerder dit jaar trad Lot op bij Perdu en verscheen hun essay 'Messy shit' op Hard//Hoofd. Ook is hen blogger voor Studium Generale Artez Diversity Stories.


Gepost in: faits divers op 2018-07-04

Door Guest

Blogs geschreven door gastbloggers...


Ook van Guest

Jong en s c h r i j v e n d (door Gina Hay)

Iedere week bespreken we bij de redactievergadering van Lebowski alle roddel en achterklap in boekenland. Deze week kwam het Volkskrant-artikel ter sprake waarin Aleid Truijens zes tips voor ambitieuze amateurschrijvers deelde. NRC-journalist Thomas de Veen ging in de aanval op Twitter: hij vond de tips ‘verschrikkelijk, op het cynische af’.* Wij op onze beurt wendden ons tot onze kersverse schrijvende stagiaire Gina Hay, negentien jaar, en studente Creative Writing aan de University of Victoria in Canada. Denkt zij dat je schrijven kan leren op een school – net als dat je viool kan leren op het conservatorium, of fotografie aan de kunstacademie? Zij antwoordde, geheel in stijl, in een essay – gericht aan alle nieuwe schrijvers.


De Selectie: Roos Marijn Peperkamp

De komende tijd gaat Lebowski, in samenwerking met ArtEZ Creative Writing, in rap tempo 11 jonge schrijvers op u afvuren. Iedere week een. Wat ze kenmerkt is talent, veelzijdigheid en een frisse blik. Elke woensdag wordt van een van de schrijvers uit de selectie poëzie, een kort verhaal of een essay op de stip gelegd. Nog ongepubliceerd, dus u krijgt telkens een primeur!

De één na laatste schrijver alweer! Roos Marijn Peperkamp is het bewijs dat je als schrijver niet alleen proza of poëzie hoeft te maken. Ze studeert dit jaar af aan Creative Writing met een EP, waarvan we hier Vliegtuig mogen laten horen, over (inderdaad) een vliegtuig, het uitzicht en de zon.
 
recente posts

Gepost op: 2018-07-20 in: faits divers
Gepost op: 2018-07-19 in: faits divers