Combineren mogelijk

Combineren mogelijk

Erik Jan Harmens

Nog stommer dan goede voornemens zijn mensen die zeggen dat goede voornemens stom zijn. Zo ook is nog saaier dan Twitter zelf: mensen die op Twitter gaan roepen hoe saai Twitter is. Technisch gesproken kun je me 's nachts wakker maken voor een portie Zweedse balletjes van IKEA, maar het hoéft echt niet, want ik vind ze niet te nassen, maar ga ze dus ook niet steeds bestellen om vervolgens te verzuchten hoe smerig die kutballen zijn, want dat wist ik al. Met excuses voor mijn expliciete taal, maar zo staat het op de zak: K.Ö.T.T.B.U.L.L.A.R.  

 

Een van mijn goede voornemens is om in 2018 geen 'köttbullar' bij de IKEA te kopen. Een erg uitdagend doel is dat niet, want het is minstens twintig jaar geleden dat ik ze voor het laatst bestelde. Dat was trouwens ook voor het éérst en de enige reden dát ik ze kocht was dat ik er nog nooit van had gehoord, van Zweedse balletjes, en mijn tic is om in winkels dingen te kopen waar ik nog nooit van heb gehoord. Een zak chips in de smaak Joppiesaus gaat hup in mijn mandje. WC-papier met aloë vera: die is van mij! Zeeuwse kroepoek met zeewier biologisch gekweekt in de Oosterschelde: sold!

 

Ik heb die tic van mijn vader geërfd. Zijn hobby was nieuwe supermarkten bezoeken. Heerlijk vond hij het om te verdwalen en uiteindelijk bij de kassa producten af te rekenen die hij niet nodig had. Vooral non-food: ik heb 'm een regenjas zien afrekenen die je kon oprollen tot het formaat van een luciferdoosje en 'm zien thuiskomen met plastic tentharingen in de kleur oranje. Wat hij ook graag deed was folders spellen van de Lidl. Een uur voor zijn dood zag ik 'm nog verlekkerd kijken bij de weekaanbieding: drie zakken afbakbroodjes: wit, bruin, volkoren of meergranen, combineren mogelijk, voor nog geen twee euro. 

 

Afgelopen dinsdag deed Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting, over de köttballen van IKEA.


Gepost in: current affairs op 2017-12-28

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. Hij werkt aan een nieuwe dichtbundel en roman, maar in het najaar van 2018 verschijnt bij Lebowski eerst een nieuw autobiografisch werk, over leven in het licht.


Ook van Erik Jan Harmens

Homo's en honden

"Ik heb homo’s in mijn naaste omgeving’’, had zevenvoudig Oranje-international en oud-speler van ADO en Feyenoord Ruben Schaken gezegd, in een poging te benadrukken geen homofoob te zijn. Gek genoeg is het zo dat hoe krachtiger je beweert geen homofoob te zijn, hoe meer het lijkt dat je het bent.


Hoppa Miljuschka

Ik las dat na vierenhalf jaar en 1149 afleveringen op 1 juni 2018 een einde komt aan de realityserie Utopia, die dagelijks te zien is op SBS 6. Ik heb nog nooit naar dit programma gekeken en ga dat nu ook niet doen, al is het om één reden jammer dat het uit de lucht gaat, want misschien komt er wel iets voor in de plaats dat ik wel wil zien, liefst een kookprogramma, al heb ik helemaal geen tijd om daarnaar te kijken, want ik moet boeken schrijven. 
recente posts

Worst

Worst

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-19 in: current affairs
Gepost op: 2018-01-19 in: faits divers
Taal

Taal

Sabine van den Berg
Gepost op: 2018-01-19 in: faits divers
Waarheid

Waarheid

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-18 in: current affairs