AUTEUR

BIOGRAFIE

Saskia Noort

Saskia Noort


'Strong showdown' 

Trouw


Saskia Noort (1967) is schrijfster en columniste. Ze studeerde journalistiek en theaterwetenschap in Utrecht, en heeft twee kinderen.

In 2003 zette ze in één klap de Nederlandse literaire thriller op de kaart met haar debuut Terug naar de kust, en sindsdien behoort Noort tot de absolute top van Nederlandse schrijvers. Daarna volgden De eetclub, Nieuwe buren, De verbouwing en Koorts. Voor de Maand van het Spannende Boek 2007 schreef ze het geschenkboek Afgunst. In 2013 verscheen Debet, het vervolg op De eetclub, waarin het ware geheim van de eetclub wordt ontrafeld. In 2016 eindigde haar meest recente roman, Huidpijn, op de 3e plaats van de 100 best verkochte boeken van dat jaar, na Judas van Astrid Holleeder en Harry Potter & het vervloekte kind van JK Rowling.

Saskia Noort schreef columns voor onder andere VT Wonen, Playboy, Ouders van nu, Viva en Marie Claire. Haar columns zijn gebundeld in Alle columns. Op het moment schrijft ze een maandelijkse column in het glossymagazine LINDA, die in 2017, ter gelegenheid van haar 50e verjaardag, werden gebundeld onder de titel Vijftig.

Daarnaast schreef zij samen met Jan Heemskerk columns in LINDA. Die in 2011 werden gebundeld onder de titel Jan & Saskia over seks en liefde. Aansluitend hierop is Saskia samen met Jan Heemskerk het theater in gegaan met de Sas & Jan zelfhulptour. In februari 2014 is Jan & Saskia: De naakte waarheid, het vervolg op de eerste columnbundel, verschenen.

Haar thrillers zijn verschillende keren genomineerd en bekroond met diverse prijzen. Terug naar de kust en De eetclub werden genomineerd voor de Gouden Strop. Voor de Franse vertaling van De eetclub ontving ze de prestigieuze Prix SNCF, een prijs vergelijkbaar met de NS Publieksprijs, en die wordt toegekend door de Franse lezers.

Haar boeken Terug naar de kust, De eetclub en De verbouwing zijn zeer succesvol verfilmd, en van Nieuwe Buren werd een Engelse televisiebewerking gemaakt. Terug naar de kust en De eetclub zijn als theatervoorstellingen in Nederland opgevoerd.

De boeken van Saskia Noort zijn in vele talen vertaald en verschenen in onder andere Albanië, Brazilië, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Noorwegen, Rusland, Spanje en Zweden.

Van haar thrillers werden in totaal meer dan 3 miljoen exemplaren verkocht.