Zoeken
Geluk
Vandaag werd ik rondgeleid in het tijdelijke asielzoekerscentrum aan de Wenckebachweg in Amsterdam. Niemand weet waar dat is, maar als je zegt: de voormalige Bijlmerbajes, dan weet iedereen het wel.  

Geluk

Gepubliceerd op 23 november, 2016 om 00:00, aangepast op 24 januari, 2017 om 00:00

Tijdelijk betekent dat hier tot 1 januari 2018 maximaal duizend vluchtelingen worden opgevangen, waarna de locatie wordt verkocht. De gemeente wil er tenminste 60 miljoen euro voor vangen: snel uitgerekend is dat 10 miljoen euro per toren.

Hoewel ze tijdelijk in de gevangenis zitten, zijn de bewoners geen plegers van strafbare feiten. Het zijn mensen die een toevluchtsoord behoeven, een schuilplaats. Tegenwoordig noemen we ze: gelukzoekers. Als antoniem voor: gelukkigen. En dat zijn wij.

Zo liep ik vanavond met de groene rolcontainer naar de kant van de weg en zag ik daar twee aan twee allemaal grijze rolcontainers staan, dus kon ik weer helemaal terug naar de carport voor die ándere bak.

En sta ik morgenochtend met honderden andere gelukkigen te wachten op die kutmetro, terwijl we onze nekken buigen over met oorvet besmeurde smartphoneschermen.

Ik las pas in The Guardian, wat trouwens een prima openingszin is voor als je indruk wil maken op een verjaardagsfeestje: ik las pas in The Guardian – dat je dat deel van je brein dat gevoelens van geluk opwekt, kunt trainen, vergelijkbaar met hoe je aan je biceps en triceps werkt op de sportschool.

Door drie weken lang elke dag drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent, leert je brein alert te zijn op positiviteit. Na die drie weken gaat dat min of meer vanzelf, al moet je het wel bijhouden, anders zakt al dat optimisme weer in, als een lubberende sixpack.


Deze week draagt Erik Jan Harmens elke nacht een verhaal voor op basis van de actualiteit, bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1. Afgelopen nacht de tweede, over gelukzoekers (dat zijn zij) en gelukkigen (dat zijn wij).

Auteurs
Auteur: Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vijf dichtbundels, plus twee bundels met lyrische duetten, een met Rick de Leeuw en een met Ilja Leonard Pfeijffer. Harmens was in 2002 de eerste poetry slam-kampioen van Nederland. Hij publiceerde ook vijf romans. Hallo muur (2015) werd Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door en werd talloze malen herdrukt. In 2018 kwam een tweede, autobiografische roman uit, over onverdoofd leven, getiteld Door het licht. Anderhalf jaar eerder, begin 2017, verscheen Pauwl, een geestige vertelling over een volwassen man met autisme. Even later kwam bij uitgeverij Moon Harmens' eerste kinderboek uit: Hans is kwijt. Erik Jan Harmens schrijft stukken over prikkels en verdoving...

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: